Strava voor iedereen?

En toen zat ik daar, 29 februari j.l. in Nerja, lekker in de zon op een stoel op het terras van ons vakantiehuisje met een goed boek. Alleen waren er twee zaken die niet klopten. Ten eerste had ik niet gepland daar te zitten, maar wilde ik eigenlijk gaan fietsen. En het tweede wat niet klopte was dat als ik over mijn boek naar beneden keek ik twee knieën zag die vlakbij elkaar lagen maar die van twee verschillende personen leken. Links een knie van zo te zien een redelijk getraind iemand en rechts een knie die wat betreft omvang afkomstig leek van iemand met een redelijke mate van obesitas. Het waren toch echt mijn knieën, ik kon ze beide optillen. De dag ervoor was er iets in mijn knie geknapt en hoewel ik nog wel 2 kilometer kon doorlopen, was er blijkbaar iets niet helemaal in orde.

Terug in Nederland (inclusief assistentie en rolstoelvervoer op de vliegvelden en drie stoelen om mijn been op te leggen) volgden er diverse bezoeken aan orthopedisch chirurgen. Die kwamen allen tot de conclusie: ernstige kraakbeenschade die niet te repareren is. Via langdurige revalidatie zorgen dat de knieschijf anders door de knie gaat lopen. En, dat was wel een schok, we kunnen u niet garanderen dat u ooit nog kan hardlopen of wielrennen. En als dat een onlosmakelijk onderdeel van je leven is dan is dat wel een schok.

Maar meteen was daar ook de gedachte, ik ga handbiken. Ik ken de sport en een aantal (top)handbikers en het was voor mij de logische stap om actief te blijven als duursporter en lekker buiten te kunnen blijven uitwaaien. Dankzij Wheels2Sport kan ik nu voor maximaal zes maanden een handbike huren om deze uit te proberen. Ik kan nu zelf weer erop uit en genieten en zweten in de buitenlucht en op zaterdag  train ik met een groep handbikers van ASC Olympia mee.

Kortom, ik ben nog steeds de duursporter die ik was en ben, en daar hoort uiteraard ook bij dat ik al mijn trainingen wil bijhouden. Dus mijn Garmin 920XT gaat mee en alles wordt geüpload naar Strava. En daar wachtte een onaangename verrassing, Strava heeft blijkbaar nog nooit gehoord van handbiken of wheelen. Bij Strava kan ik bijvoorbeeld wel kiezen voor een E-bike-rit of Peddelboarden maar niet voor handbiken (en dat geldt ook voor wheelen).

Verbaasd

En daar was ik heel verbaasd over, zeker als ik op de site van Strava lees waar ze voor zeggen te staan:

"Strava is hét sociale netwerk voor sporters. We zijn een wereldcommunity van miljoenen hardlopers, wielrenners en triatleten die zijn verbonden door hun liefde voor sport. Onze website en mobiele apps brengen allerlei sporters samen en inspireren hen om tot het uiterste te gaan, als individu en als community. Of je nou voor de Olympische Spelen traint of vooral in het weekend sport; wij steunen je altijd en overal op paden en wegen."

Blijkbaar horen aangepaste sporters niet bij 'allerlei sporters' voor Strava. Ik heb het nagevraagd aan een aantal andere handbikers van diversen niveaus en zij gaven allemaal aan graag in Strava de categorie handbiken terug te zien. Jetze Plat, onze nationale trots in handbiken en paratriathlon (hou hem in de gaten in Rio) gaf aan dat hij heel graag een KOM zou willen halen. Ondanks dat hij in tijdritten gemiddeldes van boven de 40 km/u haalt, is het voor hem eigenlijk onmogelijk om te wedijveren met topsporters op een racefiets.

Niet alleen laat Strava hiermee een maatschappelijke verantwoordelijkheid liggen in mijn optiek, het is ook vanuit branding en positionering niet goed. De aandacht voor inclusiviteit binnen onze samenleving wordt steeds groter en merken worden daar ook zeker op beoordeeld. Zij kunnen door het steunen van alle sporters laten zien waar zij voor staan, denk maar eens aan de campagnes van Nike met Marlou van Rhijn.

Oproep

Nu is het eigenlijk nog weinig bekend dat Strava deze opties niet heeft, een oproep van mij aan Strava via Twitter en via een mail, heeft tot nu toe geen reactie opgeleverd, maar wat als een (internationaal) bekende persoonlijkheid dit zou oppakken zo vlak voor Rio? Dat lijkt mij geen goede reclame voor Strava. Zo moeilijk moet het toch niet zijn om handbiken en wheelen als aparte categorieën toe te voegen inclusief hun eigen KOM’s.

Ik zou dan ook Strava willen oproepen om hier snel verandering in aan te brengen zodat straks in Rio ook op Strava is terug te zien wie een KOM heeft gescoord tijdens de diverse wedstrijden.