Sven Kramer verkozen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2016

Sven Kramer is maandagavond tijdens het Sport & Media Nieuwjaarsdiner in Rotterdam Ahoy door de stichting Nederlandse Sport Pers uitgeroepen tot NSP Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2016. De 30-jarige Fries wordt door de jury geprezen om zijn "niet aflatende stroom aan topprestaties, zijn zelfbewuste optreden in de media, zijn rol als voorvechter voor het schaatsen en zijn houding als voorman van het schaatspeloton." Kramer sluit naadloos aan bij de eerder gekozenen, topvoetballer Arjen Robben en Formule 1-coureur Max Verstappen. Daarmee vormen zij de onbetwistbare topdrie van de Nederlandse sport in dit tijdsgewricht.

Een kleine 200 deelnemers aan het Sport & Media Nieuwjaarsdiner kregen via een door Max Verstappen ingesproken videoboodschap te horen dat Sven Kramer de opvolger is van de Formule 1-coureur, die de prestigieuze award in 2015 won. Kramer zelf was wegens een trainingskamp in Italië niet aanwezig. De prijs is een voortzetting van de 'oude' NSP Persprijs, die in het verleden werd toegekend aan onder anderen Frank en Ronald de Boer, Leontien van Moorsel, Anky van Grunsven, Epke Zonderland en Ireen Wüst.

"Sven Kramer is nooit gemakkelijk, verre van soepel, maar altijd karaktervol en uitgesproken in zijn optreden naar het vragenstellende gehoor in de sportjournalistiek. Steeds meer is de Nederlandse sportpers ervan overtuigd dat Kramer het kloppend hart vormt van een bijzonder hoofdstuk in de Nederlandse schaatssport. Hij overstijgt het schaatsen zelfs royaal. Schaatsen is Sven, zo stelt het publiek vast", aldus de jury in het rapport.

Sport & Media Nieuwjaarsdiner

De prijsuitreiking vond plaats tijdens het tweede Sport & Media Nieuwjaarsdiner. Het Sport & Media Nieuwsjaardiner is een initiatief van de Stichting Nederlandse Sport Pers (het overkoepelende orgaan van circa 700 aangesloten sportjournalisten) en SPORTNEXT. Tijdens het diner gaven verschillende sportjournalisten, alsmede sportmarketeers, sponsors en andere prominenten uit de sportwereld hun visie op transparantie in de sport. Daarnaast werden er nog enkele andere prijzen uitgereikt: Sportjournalist van het Jaar 2016, NSP Sportfoto van het Jaar 2016 en SPORTNEXT Prijs voor het Sportjournalistieke Talent van het Jaar 2016. Benieuwd wat er op het nieuwsjaarsdiner voorbij komt? Volg @sportnext op Twitter en/of houdt de hashtag #NSPprijzen in de gaten.

Sven Kramer boegbeeld van het schaatsen

Aan het begin van het schaatsseizoen stond de sport weer volop in de schijnwerpers. Er was een conflict tussen de KNSB en de zogenaamde convenantgroep. Na lang onderhandelen kwamen de KNSB, teams, atleten en gewesten toch tot een akkoord. Kramer was de vertegenwoordiger van de atleten en hij kwam op voor zijn collega’s. De drievoudig olympisch kampioen toonde zich voorafgaand aan het seizoen een waar boegbeeld van het schaatsen.

Ook op marketinggebied behoort Kramer tot de top van de Nederlandse sportwereld. Uit de vierde editie van het tweejaarlijkse Sportsector Merkenonderzoek bleek dat de Fries nog steeds het sterkste merk onder Nederlandse sporters is. Kramer is een uitstekende ambassadeur voor De Lotto én Jumbo Supermarkten; de sponsoren van zijn schaatsploeg. Daarnaast ging hij afgelopen zomer de uitdaging met zichzelf aan in een originele commercial van Gilette en communiceerde hij op zijn Facebook-pagina in het Koreaans voor kledingmerk Fila. Kramer is de gedroomde ambassadeur voor veel brands én een geliefd persoon voor de media om mee te werken.

ZIE OOK:


Foto: Flickr (CC) W.H. de Vries