Tinder voor de sport: sportmaatjes zoeken met nieuwe apps

Met de vijf sporttrends voor 2015 voorspelde Gijsbregt Brouwer in januari dat er dit jaar (waarschijnlijk) een tinder voor de sport zou komen. Nu - een klein halfjaar verder - is het dan eindelijk realiteit geworden: niet één, maar twee Tinder-achtige apps zijn er afgelopen maand voor de sport uitgebracht! Waar Tinder voor 50 miljoen actieve gebruikers matchmaking in de liefde mogelijk maakt, hopen SportsBuddy en CycleWe (sportieve) mensen bij elkaar te brengen om samen te gaan sporten. Maken een start-up uit Miami en/of een app van Nederlandse bodem (Niki Terpstra) een einde aan de zoektocht naar sportmaatjes? 

Op zoek naar een sportmaatje

Het is een probleem dat bij veel mensen speelt: ze willen graag (meer) gaan sporten, maar zijn soms afhankelijk van anderen. Dit omdat je niet alle sporten individueel kan beoefenen (bijv. alle 'teamsporten') of simpelweg doordat het juist niet leuk is om alleen te gaan sporten. Wielrennen wordt vele malen leuker als je met één, twee of drie vrienden fietst, in plaats van in je eentje een ronde te rijden. Hetzelfde gaat voor veel mensen op bij een rondje hardlopen, fitnessen in de sportschool, wandelen in de bossen, baantjes trekken in het zwembad etc. Maar wat als je collega, familielid, vriend of vriendin geen tijd/zin heeft om met je te gaan sporten? Dan verdwijnen bij een groot aantal mensen ineens de goede intenties om te gaan sporten en blijven ze maar een avondje thuis op de bank hangen.

Dat is nu verleden tijd: met Tinder-achtige apps is het mogelijk om verschillende sportmaatjes te zoeken. Zo hoef je nooit meer stil te zitten en is het zelf mogelijk om nieuwe vrienden te ontdekken waarmee je kan sporten. Is het nieuw? Niet helemaal.. Eerder schreven we op sportnext bijv. al over de League-apps, waarbij het onder meer mogelijk is om te kijken wie er in de omgeving aan het sporten is. Toch is dat maar een klein onderdeel binnen de League-apps en is het niet écht gericht op het zoeken van sportmaatjes. Hetzelfde geldt voor Loopmaatjes, een hardloopcommunity waar weliswaar mede-hardlopers gevonden kunnen worden, maar wat slechts een miniem onderdeel binnen de community vormt. Voor CycleWe en SportsBuddy is dat anders: zij zijn volledig gericht op het vinden van een sportmaatje. 

SportsBuddy: de échte TInder voor de sport

SportsBuddy is in feite de échte Tinder voor de sport. Het lijkt namelijk precies op Tinder, maar is net iets uitgebreider. Je kan sporters in de omgeving niet alleen beoordelen op foto's (het zogenaamde vlees keuren is net als in de dating-app nog steeds mogelijk), ook is het mogelijk om te kijken of je overeenkomt qua sporten of zelfs niveau. Dit laatste gebeurt aan de hand van ratings die anderen jou geven. Vinden zij dat je 'skill levelhoog is, dan zal je vijf van de vijf sterren krijgen. Ben je met een bepaalde sport nog echt een beginner, dan moet je het doen met een enkele ster. Uiteraard ben je hier afhankelijk van de eerlijkheid van je mede-sporter en of je al een sportmaatje gevonden hebt. Toch is het een leuke extra feature die het mogelijk zou moeten kunnen maken om iemand te vinden die op hetzelfde niveau zit. Naast het matchen en raten is het tot slot ook mogelijk om events in de buurt te bekijken. Zo kan je je aansluiten bij een potje voetbal op een pleintje in de buurt... Handig als je met het matchen niet echt veel succes hebt. 

Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: Buddy Tech, LLC
Download: iTunes (iOs). Android nog niet mogelijk.

CycleWe: zoeken naar fietsmaatjes

Naast de app van een aantal ontwikkelaars uit Miami, verscheen er ook in Nederland vorige week een soortgelijke app: CycleWe. Niemand minder dan Niki Terpstra, Nederlands kampioen wielrennen, heeft de app laten ontwikkelen om fietsmaatjes in de buurt te kunnen zoeken. De renner van Etixx - Quick Step merkte namelijk bij collega profs en amateurs dat er behoefte was aan een app om groepen te vormen en fietsafspraken te kunnen maken. Niki Terpstra: Ik wilde hier altijd al iets mee doen en nu met CycleWE komt er een droom uit. Fietsen is bij uitstek een sport om in groepsverband uit te oefenen. CycleWE maakt dat nu mogelijk. Het is een kwestie van je aansluiten bij een groep van jouw niveau en je fiets pakken, zodat je op een leuke manier kunt trainen. Zo leer je snel nieuwe mensen en fietsroutes kennen. Het is met de app bijvoorbeeld mogelijk om zelf een rit te maken en te wachten op anderen die zich aansluiten. Ook is het mogelijk om je aan te sluiten bij een rit in de buurt, waardoor het niet meer nodig is om alleen te fietsen. 

Prijs: Gratis
Ontwikkelaar: cycleWE.com B.V.
Download: iTunes (iOs) of Google Playstore (Android)