Top 10 contentmakers in de sport

De Amerikaanse nieuwswebsite Adweek maakte samen met Simply Measured (een bedrijf dat social media-analyses uitvoert) een lijstje met de tien ‘beste’ contentmakers in de sport. Welke sportorganisaties hebben op sociale media de grootste fanbase opgebouwd en bereiken het grootste publiek? In de Top 10 blijken niet alleen grote sportclubs te zitten, maar ook sportmerken, start-ups, etc. Enkele andere grote spelers zoals adidas, de NFL en Manchester United ontbreken in het lijstje.

“Merken focussen zich bij het aangaan van partnerships steeds meer op deze nieuwe mix van influencers, sportnetwerken en mediabedrijven die een massaal publiek weten te bereiken”, aldus Kevin Shively, senior content marketing manager bij Simply Measured. De Top 10 is hieronder te zien.

FC Barcelona, sociaal bereik: 116.168,676

FC Barcelona staat stijf bovenaan met een sociaal publiek van maar liefst 116 miljoen fans. De club is veranderd in een eigen mediaplatform, door actief te zijn op onder meer Facebook, YouTube, Twitter, Instagram en Vine. Hier geeft het ook sponsors als Nike, Audi en Estralla Damn steeds meer de mogelijkheid om commerciële boodschappen door te zetten. Zoals afgelopen week ook gebeurde met een video van laatstgenoemde op Vine, dat in een paar uur meer dan 200.000 views kreeg. De club zal volgens experts daarom ook in de toekomst door een groot social bereik meer geld van sponsors kunnen vragen, dan bijvoorbeeld reclame op TV.

Real Madrid, sociaal bereik: 113.078.803

Grote rivaal Real Madrid volgt op gespannen voet met een sociaal bereik van 113 miljoen fans.

NBA, sociaal bereik: 58.147.800

De twee Spaanse topclubs domineren de sportwereld op sociale media, gezien ook het ‘veel lager bereik’ van nummer 3: de NBA. Desalniettemin is de NBA de enige Amerikaanse sportcompetitie in het lijstje en een voorbeeld voor bijvoorbeeld sportbonden of andere competitieaanbieders. Het Vine-account van de NBA is met 1,1 miljoen volgers een van de succesvolste kanalen op dit sociaal medium.

Red Bull, sociaal bereik: 52.682.815

Dat Red Bull zo hoog staat in dit lijstje was wel te verwachten. Niet alleen als sponsor van de NY Red Bulls en enkele (met name extreme sports) atleten, maar ook door zelf veel sportevenementen te organiseren, waar even later weer toffe videocontent op de eigen kanalen worden gedeeld. ESPN, sociaal bereik: 38.052.051 Als één van de grootste, misschien wel dé grootste, sportgerelateerde TV-zender weet ESPN ook op sociale media op een zeer grote fanbase te kunnen rekenen. Het mediabedrijf is buiten het brengen van hoogwaardig nieuws, ook een van de weinig vernieuwende bedrijven op social media. Zo wist het in 2013 hoog te scoren door reclamevideo’s van Dunkin Donuts op Vine te delen en ook op Instagram er tussen de rest uit te brengen met exclusieve en behind-the-scenes content.

ESPN, sociaal bereik: 38.052.051

ESPN is een van de grootste sportzenders ter wereld is, maar weet ook op sociaal vlak hoog te scoren. Niet alleen met exclusieve en kwalitatieve nieuwsberichten, maar ook door leuke nieuwsfeitjes en/of video's te delen. Zo weet de nieuwzender niet alleen mensen te bereiken uit de landen waarin het actief is, maar ook ver daarbuiten. 

Monster Energy, sociaal bereik: 28.237.230

Net als Red Bull wist Monster Energy met name een groot publiek op te bouwen door het actief te zijn in Extreme Sports. Het wist de laatste jaren zijn fanbase met name te vergroten door zeer actief Facebook in te zetten en gebruikers bij te betrekken met fotoseries, video’s etc.

UFC, sociaal bereik: 23.452.550

In Nederland is het qua populariteit nog een ondergeschoven kind, maar in de Verenigde Staten is de fanbase gigantisch: Ultimate Fighting Championship. Met een bereik van 23,4 miljoen toont UFC aan dat het de grootste is op vlak van vechtsporten. 

Dude Perfect, sociaal bereik: 20.814.232

Vreemde eend in de bijt, maar een groep oud-basketballende studenten weten een massaal publiek te bereiken op YouTube. Door video’s te plaatsen van onmogelijke ‘trick-shots’ en andere vermakelijke filmpjes, heeft het inmiddels een gigantische fanbase op weten te bouwen. Twee laatste video’s met Pizza Hut werden meer dan 18 miljoen keer bekeken op YouTube..

GoPro, sociaal bereik: 18.798.219

Wat lager dan verwacht, maar uiteraard kon dit krachtige merk niet in het lijstje ontbreken. Als absolute marktleider op het vlak van sportcamera’s, heeft het in en paar jaar tijd een social bereik weten te genereren van 18,7 miljoen mensen. Door niet alleen op YouTube, maar ook op Instagram bijzondere filmpjes en foto’s te delen, is het merk flink aan de weg aan het timmeren op sociale media.

Nike Football, sociaal bereik: 18.261,120

Last but not at least: Nike Football. Doordat Nike meerdere kanalen gebruikt staat het minder hoog dan verwacht, maar desalniettemin is Nike één van de voorbeelden als het gaat om een uitgekiemd social mediaplan.

De lijst met de Top 10 contentmakers in de sport is afkomstig van Adweek.com