Topsporters pitchen voor goud op internationaal sportfilmfestival Amsterdam

Geïnspireerd door de successen van het International Documentary Festival Amsterdam trekken Jelle Raven en Hans Vervoort in 2014 de stoute schoenen aan. Hun passie voor sportfilms leidt uiteindelijk tot het eerste International Sports Film Festival Amsterdam (ISFFA), vanaf aanstaande vrijdag 17 tot en met 19 april 2015 in het Ketelhuis op het terrein van de Westergasfabriek.

Zij zetten in het najaar van 2014 een crowdfunding campagne op via Kickstarter. Allereerst natuurlijk om de benodigde financiering te vinden voor het festival. Bovendien polsen zij met de campagne de interesse onder liefhebbers van dit genre in Nederland én blijkt het een goede manier om publiciteit te genereren.

Het leidt tot nieuwe contacten voor ISFFA. Eén van de partijen die zich bij hen meldt is Wij zijn Sport, de Kickstarter voor sport in Nederland. Een sportproject dat crowdfunding inzet kan uiteraard op sympathie rekenen van onze kant. De reden dat wij contact zochten met de mensen achter dit festival was echter dat we direct het gevoel hadden dat we iets konden toevoegen.

In eerdere blogs op Sportnext is aandacht besteed aan de vier P’s van crowdfunding in de sport. Poen, publiciteit, participatie en profilering. En juist wat betreft deze laatste P zagen we meteen mogelijkheden met ISFFA. Gezien onze missie om sportfans direct te betrekken bij sportcarrières van toppers en talenten leek de foyer van een sportfilmfestival ons een ideale ontmoetingsplaats. Jelle en Hans van ISFFA waren direct enthousiast. Het side event ‘Crowd voor Goud’ was geboren.

ZIE OOK: De 4 P’s van succesvol crowdfunden in de sport


Mandy Wagemakers (links) en Rick Huider (rechts).

Live pitchen voor je droom

Aanstaande zondagmiddag 19 april staan er vijf sporters op het podium om de bezoekers van het ISFFA te vertellen over hun droom. Xavier Maassen komt zijn passie voor één van de meest roemruchte klassiekers uit de autosportwereld, de 24 uur van Le Mans, toelichten. Later die dag zal hij ook de nabespreking doen van de film Senna die wordt vertoond. Mandy Wagemaker gaat het publiek uitleggen hoe lastig de weg naar de top is in het mondiale tennis en geeft een inkijkje in haar drive om daar te komen. Wielrenner Kai Reus licht zijn wens toe om eindelijk weer wielrenner te kunnen zijn. En passant voorziet hij de live beelden van de Amstel Gold Race ter plekke van commentaar. Skiester Floor van Ameyde bewijst hoeveel drive er in jong talent zit, ook als tegenslag op je pad komt. Tot slot is ook Rick Huider van de partij, één van de mannen van het Nederlands WK team rafting dat dankzij crowdfunding naar het WK kon en daar de beste prestatie ooit behaalde. Hij deelt zijn ervaringen met de bezoekers.

Talloze Nederlandse topsporters en talenten zijn op zoek naar mogelijkheden om zich te laten zien. Om hun verhaal te vertellen, om zich te profileren. Met als doel om een achterban op te bouwen die hen kan helpen bij de financiering van hun droom. Vijf van hen pakken zondag op het ISFFA de microfoon. Kom je ook naar hen luisteren? Kijk voor de exacte locatie en meer informatie over het festival op www.isffa.nl.

ZIE OOK: Filmfestival voor sportliefhebbers - Blog Jelle Raven 


Foto: Wikimedia (CC) U.S. federal government & ISFFA.nl