Traplopen de sport voor 2015?

Iedereen doet het en iedereen moet het, sommige met tegenzin en andere met een glimlach: traplopen. Voor veel mensen hoort het bij de (beperkte) dagelijkse beweging en daarom heeft traplopen de potentie om de nieuwe sport van 2015 te worden.

Voor het eerst sinds generaties is de levenswachtring gedaald en dat komt met name doordat de dagelijkse beweging afneemt. De fiets wordt vervangen door een scooter en de lift heeft een broertje dood aan de trap. Het imago van de trap is door de jaren heen verslechterd. De lift is een welvaartsvervoersmiddel (gemak), de trap is een noodoplossing. De trap wordt niet gezien als een manier om fit te blijven terwijl een verdieping traplopen al goed kan zijn voor het verbranden van vijf calorieën. Ruim een jaar geleden introduceerde de Britse overheid daarom een labelsysteem voor trappen waarmee gemakkelijk aangegeven kan worden hoeveel calorieën de loper gaat verbranden. Meer dan 200 gebouwen werden voorzien van labels en een app registreert het aantal verdiepingen. Zo ontstaan onder collega's en bedrijven competities en is traplopen plots een sport geworden. StepJockey is makkelijk toe te passen in ieder kantoorgebouw.

In Nederland gaan de berichten van traplopen als sport tientallen jaren terug. In Rotterdam is traplopen bekend van de Maastoren Challenge. Het hoogste gebouw van de Benelux, 44 verdiepingen, 762 treden worden binnen zes minuten afgelegd. Deloitte en New Balance committeerden zich vorig jaar aan het evenement. Een interessante markt met aanknopingspunten voor bedrijven die daadwerkelijk een bijdrage willen leveren aan een gezondere samenleving en in een doelgroep die financiële ruimte heeft om in zijn/ haar gezondheid te investeren. Internationaal maakt traplopen sinds 2009 faam onder de naam 'vertical running'. In de wolkenkrabbers van New York, Taipei (Taiwan), Parijs, Benidorm, Beijing, São Paulo, Shanghai en Honk Kong worden topsport prestaties geleverd. Traplopen is een fysieke uitdaging.

Met 10 minuten traplopen verbrandt je 10 keer meer calorieën dan bij 10 minuten lopen op een vlakke ondergrond. In tegenstelling tot andere sporten is echter een paar sportschoenen al voldoende. In het afgelopen jaar is sportkleding meer en meer in onze dagelijkse kledingkast gekropen. Een belangrijke trend die ook het komende jaar gaat doorzetten met ondersteuning van grote merken als Nike, adidas en ook H&M. De sneaker is niet meer weg te denken uit het straatbeeld en ook comfortabele broeken en shirts misstaan niet. Daarnaast: een trap is bijna altijd binnen. Op het moment van lezen is een trap hoogstwaarschijnlijk binnen bereik. Pak komend jaar weer wat vaker de reling dan de lift.