Triathlon in Nederland in stroomversnelling

Wat wereldwijd al een trend is lijkt nu ook in Nederland echt te gaan gebeuren, triathlon wordt een sport die steeds aantrekkelijker wordt voor zowel de breedtesporter als de fanatieke duursporter die op zoek is naar aantrekkelijke evenementen.

Triathlon was tot een paar jaar geleden een sport die in Nederland wat over zijn hoogtepunt heen was. In de jaren ’80 was het een bekende sport doordat de jaarlijkse hele triathlon van Almere altijd (semi)live op de tv kwam, inclusief Elfstedentochtachtige beelden van de laatste finisher, maar vanaf de jaren ’90 liep het aantal deelnemers langzaam achteruit en stopte de doorstroming.

In andere landen zette de sport echter vanaf de jaren ’90 eigenlijk zijn opmars in. Er kwamen meer deelnemers en ook steeds meer grote, zeer professioneel georganiseerde wedstrijden werden opgezet. Wat begon met de Ironman Europe in Roth groeide langzamerhand steeds verder uit. Roth splitste zich af van de Ironman organisatie en begon voor zichzelf onder de naam Challenge en de Ironman organisatie zette steeds meer evenementen op in Europa. Deze evenementen zijn modern, professioneel georganiseerd en vragen naast veel trainingsarbeid van de deelnemers ook een flinke financiële bijdrage. Inschrijfgelden van 400 tot 500 euro zijn niet ongewoon. Lang bleef Nederland hierbij wat achter, maar in 2013 werd de hele van Almere voor het eerst onder het Challenge label georganiseerd. Voor het eerst in jaren nam ook het aantal deelnemers weer toe.

En nu staan we voor een volgende stap voor de triathlonsport in Nederland. Vandaag werd bekend dat er op 28 juni 2015 een triathlon in Amsterdam over de Olympische afstand en de halve afstand (1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km hardlopen) wordt georganiseerd. De zwemstart zal in IJburg zijn, gefietst wordt er in Waterland en het lopen vindt plaats in het Vondelpark met finish op het museumplein. Daarnaast zijn er sterke signalen dat de Ironman organisatie een wedstrijd wil houden in Nederland. Het Limburgs dagblad en Limburg 1 sprak over vergevorderde plannen om begin augustus rond Maastricht een Ironman te houden. Zo kunnen Nederlanders zich straks in eigen land plaatsen voor DE Ironman op Hawaï. Daarnaast is Rotterdam druk bezig om in 2016 een wedstrijd uit de World Triathlon Series (het wereldkampioenschap voor triatleten wordt beslist over ±10 wedstrijden in deze serie) en in 2017 mogelijk de Grand Final.

Naast deze grote evenementen zijn er ook steeds meer triathlons voor duursporters die wel eens kennis willen maken met de sport. Met name de 1/8 triathlon (750 meter zwemmen, 20 km fiesten en 5 km lopen) lijkt daarvoor zeer geschikt. De Nederlandse Triathlonbond heeft de afgelopen jaren dan ook een gestage groei van deelnemersaantallen en leden gezien van rond de 10% per jaar. De bond doet ook hard zijn best om allerlei nieuwe organisaties te ondersteunen om een zo goed mogelijk evenement neer te zetten. Zo zijn ze actief betrokken geweest bij het initiatief om rond Amsterdam een serie van zes laagdrempelige 1/8 triathlons op te zetten, de Amsterdamse triathlons.

Als derde groeidiamant is daar nog de teamcompetitie. In 2012 met één eredivisie voor mannen en één voor vrouwen staan er voor 2015 naast deze wedstrijden nog een eerste divisie voor mannen en vrouwen, twee 2e divisies en twee 3e divisies op het programma. Ook deze trend zagen we al eerder in landen als Duitsland en Frankrijk en nu dus ook een doorslaggevend succes in Nederland.

2015 en verder beloven mooie tijden te worden voor de triathlonsport in Nederland met interessante mogelijkheden voor sporters en sportieve ondernemers.

Afbeeldingen (CC): Anthony