Vandaag is de Olympische versie van Throwback Thursday #OlympicDay

Wie op Twitter gekeken heeft weet het: 23 juni, het is Olympic Day. Een feest dat jaarlijks in meer dan 160 landen wereldwijd gevierd wordt ter ere van de moderne Olympische Spelen. Naast de 80 spreekbeurten van topsporters aan 150 klassen op basisscholen in Nederland voelt de hele wereld vandaag de Olympische vibe. Twitter en Instagram ontploffen.

Uit onderzoek van het Mulier Instituut voor het Olympic Study Network blijkt dat de helft van de Nederlands bekend is met de olympische gedachte. Ongeveer één op de vijf Nederlanders is positief over het Internationaal Olympisch Comite (IOC), tevens één op de vijf is negatief. Sportiviteit, meedoen is belangrijker dan winnen en verbroedering worden geassocieerd met olympisme.

Lees ook: Sport leidt het maatschappelijk debat

Vanochtend vroeg werden de eerste runs op Runkeeper al geregistreerd. Alle hardlopers die vandaag een run maken met de app maken kans om een reis naar het Olympische museum in Lausanne te winnen. Het doel van Olympic Day is om mensen in beweging te brengen, te inspireren. Wereldwijd delen alle sporten en sporters de Olympische spirit waaronder Helen Lejeune (Olympische Spelen '88 en '92) en Madelon Baans (Olympische Spelen '96, 2000 en 2004 en blogger hier op Sportnext). Twitter en Instagram stromen vol met tweets van rugby tot zwemmen en van wielrennen tot tennis. Dit is op social media de grootste vooropgezette Olympische beweging ooit. Alle grote sporten doen mee.

In Nederland vertellen topsporters, waaronder de jonge atleet Chris Vos die nog opzoek is naar een sponsor, over hun ervaringen op de Olympische en Paralympische Spelen. Centraal staat excelleren, respect en vriendschap. Door NOC*NSF doorvertaald naar IK-JIJ-WIJ concept. Ik staat voor persoonlijke ontwikkeling (excelleren), jij staat voor elkaar (respect), en wij staat voor ons samen (vriendschap). Iedereen kan meedoen door te delen met #OlympicDay. Bijvoorbeeld door een oude sportfoto te delen. Een 'foto van toen'. Het is een social media beweging die we kennen van Throwback Thursday (#tbt) en hopelijk evenveel bekendheid teweegbrengt.

Afbeeldingen: Mulier InstituutTwitter Chris VosInstagram Madelon Baans