Verandering als middel; de transformatie van een wielerploeg

Delta Cycling Rotterdam bestaat dit jaar 25 jaar en seizoen 2017 was voor mij mijn derde jaar bij de ploeg. Na twee jaar als teammanager was ik vanaf dit jaar als algemeen directeur eindverantwoordelijk. In deze column blik ik terug op hoe en waarom de ploeg de afgelopen drie jaar veranderde en hoe het concept van wielerteam met ontmoetingsplaats en geografische focus ontbolsterde.

Als directeur vind ik continuïteit het grootste doel. Om die te waarborgen moet je elke dag bewegen. Startend vanuit een helderde visie en meebewegen met de markt, sport en cultuur. Elke dag een beetje beter om competitief en relevant te zijn.

Nadat in 2015 het opzetten van een businessclub en introduceren van een wetenschappelijke en planmatige aanpak de belangrijkste speerpunten waren, konden we in 2016 echt voorwaarts.

In 2016 werkten we aan een plan voor de komende 25 jaar. We streven naar een project dat waarde creëert voor partners, fietsers en de gemeenschap. Een nieuwe naam, nieuwe teammanager en de radicale keuzes voor opleiden van jong talent en fietsen in Rotterdam volgden. 

Video: Delta Cycling Rotterdam


Impact

2017 werd het eerste jaar van dit plan in volle uitvoering. Ruim 5.000 fietsers uit de regio Rotterdam brachten we verder door ze comfortabeler, plezieriger, veiliger en/of sneller te laten fietsen. Met een geografische focus, zelfgekozen naam en een vaste ontmoetingsplaats in de stad creëerden we de juiste middelen om aan ons eigen merk te bouwen. Een merk met geloofwaardige projecten, ontwikkelende renners en een vooruitstrevende aanpak. In de laatste maanden sluiten meer en meer merken zich aan bij ons eigen merk. Samen met deze merken brengen we mensen in beweging en creëren we bestendige impact in de stad en het wielerlandschap.

Ik ben er trots op dat de inspanningen die we leveren en de keuzes die we de afgelopen jaren hebben gemaakt nu resulteren in mooie samenwerkingen. Nieuwe merken kiezen nu voor ons en andere relaties blijven. Ze zien dat wij iets groters vertegenwoordigen dan een paar goede uitslagen en zijn graag een onderdeel van die beweging. Dat grotere plaatje is noodzakelijk voor de continuïteit.

Het komende voorjaar staat voor mij in het teken van geslaagde activatie en het uitbreiden van bestaande en opzetten van nieuwe partnerships.

In 2018 bouwen we verder aan Delta Cycling Rotterdam. We gaan opnieuw met 13 beloftevolle renners op ontdekkingsreis en zetten ons onverminderd in om het fietsen in en vanuit Rotterdam verder te doen groeien. Voordat dat zover is neem ik u met onderstaande visual nog eens in vogelvlucht mee naar de transformatie van de afgelopen drie jaar. Delta (∆) is niet voor niets het teken van verandering.