Vergane glorie in het betaald voetbal maakt rentree in 2e Divisie

Met het faillissement van SC Veendam verdween er twee jaar geleden voor het laatst een traditierijke club uit de Nederlandse voetbalwereld. Het betekende opnieuw het einde van een (belangrijk) stukje voetbalhistorie, nadat we eerder afscheid moesten nemen van clubs als HFC Haarlem, RBC Roosendaal en AGOVV Apeldoorn. Hoewel een faillissement het eindperk van een betaald voetbalorganisatie inluidt, leven de clubs nog vaak voort in de harten van trouwe supporters. Voor de hartstochtige fans van een viertal failliete clubs is er echter goed nieuws: zij maken op bijzondere wijze een rentree in de 2e Divisie.

SVV (1991),  FC Wageningen (1992), HFC Haarlem (201) en SC Veendam (2013) verdwenen allen een voor een uit de Nederlandse voetbalwereld. Wageningen, Haarlem en Veendam via een faillissement, terwijl SVV in eerste instantie opging in SVV/Dordrecht'90. De verwijzing naar SVV werd echter al snel geschrapt, waardoor ook de club uit Schiedam voor het gross van Nederland uit het oog is verloren. Drie van de vier clubs zijn op dit moment nog actief in het amateurvoetbal, enkel Wageningen leeft voort in de herinnering. Althans, niet lang meer.. Speciaal voor de vergane glorie in het betaald voetbal vindt er in juni een mini-competitie plaats: de 2e Divisie.

Vergane glorie kunnen we hierbij breed definiëren: niet alleen de clubs zullen opnieuw tot leven gewekt worden. Ook zal het toernooi gespeeld worden in de oorspronkelijke stadions van de vier clubs, zijn er speciale retroshirts ontworpen door Copa  Football, maken gerenommeerde scheidsrechters (Dick Jol, Ruud Bossen, Sander van Roekel & Henk van Ettekoven) een rentree en bestaan de teams uit spelers van naam & faam die ooit uitkwamen in het eerste elftal van één van de vier clubs. Zo komen Jan van Halst en Peter Wisgof uit voor FC Wageningen, Khalid Sinouh en Barry van Galen voor HFC Haarlem, en  Oscar Moens en Ed Ridderhof voor SVV.

Op woensdag 3 juni wordt er afgetrapt in het Haarlemstadion, een week later verplaatst de karavaan zich naar Wageningen, op 17 juni naar sportpark Harga (Schiedam) en op 24 juni vormt De Langeleegte het strijdtoneel voor de finaleavond. Meer informatie over de 2e Divisie is te vinden op http://www.2edivisie.nl/


Foto header: 2edivisie.nl