Vergeet de geblesseerde sporter niet

De (top)sportwereld is een harde wereld. Het ene moment ben je de held, het andere moment de schlemiel. Dat geldt zeker ook voor geblesseerde spelers. Wie met een kwetsuur enige tijd toe moet kijken, wordt snel vergeten. Maar is dat wel terecht? Manchester City-speler Benjamin Mendy laat zien dat sporters ondanks een blessure nog van (grote) waarde kunnen zijn voor een sportclub of –organisatie.

Het is de nachtmerrie voor elke sporter: geblesseerd raken. Afgelopen woensdag verloor de NBA een van zijn topspelers op een afschuwelijke manier. Gordon Hayward brak zijn enkel in de topper tussen Cleveland Cavaliers en Boston Celtics. De beelden zijn huiveringweekend. Eén verkeerde landing na een sprong betekende al na zes minuten einde seizoen voor een van de topaankopen van de Celtics.

Vanwege de ernst en de manier waarop de blessure tot stand kwam, was er de afgelopen dagen veel (media-)aandacht voor Hayward. Hij ontving talloze steunbetuigingen en heel basketballend Amerika leefde mee met de 27-jarige small forward. Hayward zelf sprak daags na zijn onfortuinlijke moment een videoboodschap in die werd verspreid via social media en op de videoschermen in het stadion van de Celtics werd vertoond voorafgaand aan de tweede wedstrijd van het seizoen. De fans beloonden het met een daverend applaus.

Maar hoe vergaat het Hayward over een maand, wanneer het seizoen in volle gang is en een andere speler de positie van Hayward heeft overgenomen? Wie denkt er dan nog aan hem?

Documentaire

Natuurlijk moeten geblesseerde sporters maar één doel hebben: fit worden. Dat betekent niet dat er geen tijd is voor andere dingen. Er spelen zich fascinerende verhalen achter de schermen af, die het verdienen verteld te worden.

Denk aan Feyenoorder Sven van Beek die met een op het eerste oog relatief lichte blessure toch anderhalf jaar aan de kant stond, geen aandeel had in het eerste kampioenschap in negentien jaar van zijn club en nota bene in de Champions League zijn rentree maakte. Ik zou dolgraag een documentaire over zijn revalidatie gezien.

Of wat te denken van Arek Milik. In de zomer van 2016 een topaankoop van Napoli, maar scheurt na een vliegende start zijn kruisband af. Hij herstelt, knokt zich terug in het team en scheurt een jaar later een kruisband in zijn andere knie af. Hoe sterk moet je mentaal dan wel niet zijn om je toch weer terug te knokken? Dat proces is fascinerend om van dicht bij mee te maken.

Of neem Odell Beckham Jr. Een van de grootste sterren in de NFL en hoop in bange dagen van de New York Giants. Hij kende een dramatische seizoenstart met zijn team, hoopte het in een cruciale wedstrijd tegen Los Angeles Chargers om te draaien, maar landde ongelukkig toen hij een pass wilde vangen en brak daarbij zijn enkel. Beckham Jr. is vanwege zijn persoonlijkheid de ideale persoon om op een wedstrijddag de social media-accounts van de Giants over te nemen en voor wat vrolijkheid in het treurige seizoen van de Giants te zorgen.

Benjamin Mendy

Dat is precies wat Manchester City-speler Benjamin Mendy de afgelopen week deed. De Engelse topclub kocht de verdediger deze zomer voor bijna 60 miljoen euro. Mendy raakte echter al snel zwaar geblesseerd en zijn seizoen lijkt ten einde. Ondanks deze blessure groeide hij in korte tijd wel uit tot publiekslieveling. Dat kwam niet in de laatste plaats door zijn optredens op social media. Mendy is open, spontaan en vrolijk. City speelde hier slim op in door de Fransman in te zetten als een social media-influencer tijdens de wedstrijd tegen Stoke City.

Mendy, die thuis naar het duel keek, nam de Twitter- en Instagram-accounts van Manchester City over en plaatste foto’s en video’s van hemzelf terwijl hij zijn teamgenoten aanmoedigde. Hij zorgde zelfs in de aanloop naar de wedstrijd al voor een buzz op social media, door fans op te roepen een opblaasbare haai mee te nemen – City-fans staat erom bekend opblaasbare objecten mee te nemen naar het stadion. En tijdens het duel met Stoke City werden er opblaasbare haaien gespot.

Dit kwam allemaal weer voort uit een tweet van Mendy, waarin hij City omdoopte tot 'Shark Team'. Inmiddels is er zelfs een speciale Snapchat-filter in het Etihad Stadium met het haaienthema.

Het voorbeeld met Mendy en Manchester City is misschien wat apart, maar het toont wel aan dat je spelers altijd in hun kracht moet gebruiken – zowel op als naast het veld. Je kunt zelfs een sponsoractivatie aan dit soort initiatieven koppelen. Ook geblesseerde sporters kunnen een grote rol spelen voor de club. En dat wordt nu helaas nog vaak vergeten.

Bron: Digitalsport.co


Headerfoto: Flickr (cc) Brook Ward