Vernieuwende app zet sportbonden buitenspel en legt macht bij sporter

Eén van de basistaken van een groot aantal sportbonden is het organiseren van wedstrijden en competities. Want zonder aanwezigheid van een competitief element is de aantrekkingskracht van de meeste sporten toch aanzienlijk lager. Daarnaast heeft het vaak geen nut om een eigen competitie te lanceren, want door de monopoliepositie die een groot aantal bonden innemen, zullen concurrenten niet snel overstappen naar een kleinere of zelfstandige sportfederatie. Maar wat als het nu mogelijk is om zelf in een paar seconden een competitie te starten, mensen in de buurt uit te nodigen en - zonder veel poespas - een potje te tennissen, basketballen, voetballen, volleyballen etc.? In teamverband en/of individueel? Met de League Mobile Apps is het mogelijk en zet daarmee de standaard voor Teamsport 2.0.

Maak je eigen sportcommunity

De League Mobile Apps maken het mogelijk om een soort eigen 'sportcommunity' te maken in de buurt. Met de app's - gratis te downloaden voor iOs én Android, en toegespitst op basketbal, voetbal, tennis, volleybal of lacrosse - is het mogelijk om in een paar klikken een sportaccommodatie of buitenveldje te registreren, jezelf in te checken en anderen uit te nodigen of uit te dagen voor een vriendschappelijk potje. Op deze manier is het mogelijk je eigen wedstrijden, trainingen en/of competities te organiseren. Zonder tussenkomst van een sportclub of sportbond, met een hoog fungehalte  en vooral op een laagdrempelige wijze. 

Realtime overzicht van sporters in de buurt

Naast het zelf registreren is het ook mogelijk om realtime  te kijken of er mensen op een sportveldje of sportaccommodatie in de buurt aan het sporten zijn. Drie voetballertjes hebben zich verzameld bij een trapveldje in de buurt? Reden om er eens een kijkje te gaan nemen en zelf mee te gaan shotten. Het is daarmee mogelijk om elke dag, op een zelfgekozen tijdstip, te kijken of er een vriendschappelijke wedstrijd in de buurt gespeeld wordt. Gewoon voor de fun of - als de app eenmaal echt aanslaat - misschien zelf in een klein competitieverband. Gebruikers van de app kunnen hun medesporters namelijk beoordelen, waardoor je een soort ranking krijgt hoe goed iedereen is. Bij een eventueel hoog aantal users is het dus mogelijk om bijv. een potje te selecteren tegen iemand op hetzelfde niveau of met het zelfde aantal gewonnen wedstrijden. Een element wat je in online games  al geruime tijd ziet, maar in de sport eigenlijk niet te introduceren leek. 

Sport op nieuwe wijze georganiseerd

Ook kan je een notificatie ontvangen als iemand binnen dezelfde 'league' zich ingecheckt heeft in een sportveldje in de buurt. Daardoor is het heel makkelijk om een wedstrijd bij te wonen of zelfs mee te doen. Hoewel de app heel erg afhankelijk is van het aantal gebruikers en populariteit, opent het wel de ogen voor het 'organiseren van sport' in een nieuw jasje. Met in feite bestaande technieken uit apps als Facebook, Foursquare, Strava etc. hebben de ontwikkelaars een mooi concept neergezet. De kans dat het écht door gaat breken is uiteraard klein, maar het is wel een mooi voorbeeld hoe sport ook georganiseerd zou kunnen worden en wie weet zet het iets nieuws in gang...

Meer informatie over de League Mobile Apps is te vinden op: leaguemobileapps.com