Virtual Reality film geeft unieke inkijk in het leven van LeBron James

De virtual reality experiences vliegen tegenwoordig om je oren. Waar ontwikkelaars in 2014 nog veel aan het aftasten en experimenteren waren met de nieuwe innovatie, neemt virtual reality  sinds afgelopen jaar een steeds belangrijkere positie in de sportmarkt in. Je eigen sportprestaties binnen een team terugkijken met een Oculus Rift, doelpunten van Heracles Almelo terugkijken in VR of zelfs complete NBA-wedstrijden volgen in 360°: het is sinds een aantal maanden allemaal mogelijk. Ook Uninterrupted, Oculus en Samsung VR komen met iets nieuws: een film / documentaire over LeBron James in virtual reality. 

Sporters vertellen het verhaal op Uninterrupted

De film is ontwikkeld door UNINTERRUPTED, een speciale atletenwebsite ontwikkeld door Bleacher Report. De website is vergelijkbaar met (de veelbesproken) The Players Tribune en verzamelt content van grote Amerikaanse sterren als LeBron James (NBA, Cleveland Caveliers) ,Odell Beckham Jr. (beiden NFL, New York Giants), Kyle Harrison (Lacrosse, Team STX) en tal van andere grote sterren. Opvallend is dat enkel video's worden gepubliceerd en dus geen geschreven verhalen. Daarnaast worden de filmpjes negen van de tien keer door de sporters zelf opgenomen en staan veelal de sterren - en dus niet de sport zelf of teams - centraal. 

Iets soortgelijks als The Players Tribune of Uninterrupted kennen we in Nederland helaas nog niet

Dit sluit uiteraard aan op een ontwikkeling die we de laatste jaren duidelijk terugzien in de sportmarkt. Fans zijn niet zozeer geïnteresseerd in het verhaal van de KNVB, Eredivisie of zelfs Feyenoord, maar luisteren sneller naar een verhaal als het verteld wordt door een icoon als Dirk Kuyt. Een van de redenen dat NOC*NSF vorig jaar de keuze heeft gemaakt om alles op TeamNL te zetten. Hoewel op het platform de verhalen van individuele sporters centraal staan, hangt de content hier nog altijd onder de vlag van een team. 

Iets soortgelijks als The Players Tribune of Uninterrupted kennen we in Nederland dus helaas nog niet. Het lijkt echter een kwestie van tijd voordat een (sport)organisatie het initiatief gaat nemen om videocontent van meerdere atleten te verzamelen op één plek. Een website waar je filmpjes van meerdere Nederlandse idolen kunt bekijken in plaats van ze allemaal (apart) te moeten volgen op social media. Persoonlijke video's van Dafne Schippers, Churandy Martina, Wesley Sneijder, Max Verstappen, Michael van Gerwen en Tom Dumoulin: wellicht toch een mooie kans voor TeamNL? 

Striving for Greatness

Het verhaal in 'Striving for Greatness' duurt 12 minuten en wordt door LeBron James zelf verteld. Met de korte film kunnen fans van LeBron James, basketbal en/of sportliefhebbers met eigen ogen ervaren hoe een werkweek van LeBron James er nu eigenlijk uit ziet. Niet alleen in de fitness of op het basketbalveld, maar ook alle zaken die daar omheen spelen. Door de VR experience - enkel te bekijken met een Samsung Galaxy i.c.m. de Gear VR - lijkt het daarbij net of je een trainingsmaatje van LeBron bent. Je staat letterlijk op een meter afstand, wordt aangesproken door LeBron en kan helemaal om je heen kijken. Een mooie ervaring die we in 2016 absoluut meer gaan zien. Wordt 2016 hét jaar van virtual reality?