Voetballers investeren in technologie start-ups

Een gelikte video met 55.000 views op Youtube toont Andrés Iniesta en zijn oproep om te investeren in Firstv1sion. De sterspeler van FC Barcelona is zelf ook investeerder in het Spaanse bedrijf dat minuscule camera's in t-shirts verwerkt. Naast Iniesta investeren ook Cristiano Ronaldo, Michael Owen en Louis Saha in technologie start-ups. TechWorld signaleerde de trend.

Het ontwikkelen van technologie in de sport kent een lange adem. Vermogende voetballers geven ontwikkelaars de broodnodige lucht om zorgvuldig van concept tot prototype over te gaan. Daarnaast treden de voetballers op als ambassadeur. De pakkende video van Firstv1sion met Andrés Iniesta was onderdeel van de avondshow bij het Sportfilmfestival Rotterdam en trok ook de aandacht van jong publiek dat aanwezig was in de zaal.

Cristiano Ronaldo - Mobitto

De mogelijkheden van location based marketing worden al jaren bewierookt. Op het juiste moment een klant persoonlijk en op een relevante manier aanspreken. Mobitto wil een next-level Fourquare worden en gebruikers vrienden uit laten nodigen. De rol van Cristiano Ronaldo is naast een financiële impuls nog niet duidelijk. "We willen hem niet te veel gebruiken. Mobitto moet Mobitto blijven."

Michael Owen - Sportlobster

De voormalig aanvaller van Liverpool en het Engelse nationale team, Michael Owen, investeert in het social media platform Sportlobster. Het platform doet sterk denk aan Cloozup van Ruud Gullit van een aantal jaar geleden waar alle activiteiten op social media (updates, foto's en video) in een branded omgeving terugkomen. Opvallend: onder andere Cristiano Ronaldo gebruikt Sportlobster en bijvoorbeeld via zijn Twitter (35 miljoen volgers) naar het platform. Sportlobster is niet alleen voor voetballers, 32 sporten in totaal, en ook F1-coureur Lewis Hamilton maakt er gebruik van.

Lees meer: Ruud Gullit over Cloozup

Louis Saha - Axis Stars

Om in Engeland te blijven: voormalig aanvaller van Manchester United en Everton, Louis Saha, investeert met zijn zakenpartner Patrice Arnera in Axis Stars. Het online sportplatform biedt jonge atleten een tool om de sportcarrière beter te managen. Het doel van Axis Star is om op een transparante manier spelers aan managers en sponsors te koppelen. Saha investeert niet alleen maar wil een bijdrage leveren aan transparantie in de sport.

Andrés Iniesta - Firstv1sion

Het concept van Firstv1sion heeft zich inmiddels al bewezen in het Spaanse basketbal. Scheidsrechters in de El Clasico van de Euro Basketbal League droegen de draagbare camera in het shirt en beelden waren live te zien. Iniesta investeert in Firstv1sion en fans kunnen van 61 euro een bijdrage leveren. De verwachting is dat 5.000 internationale investeerders een bijdrage leveren aan het concept.

Aanvallers/ investeerders

Over de geïnvesteerde bedragen is niets bekend, wel zijn alle investeerders aanvallers. Denken aanvallers alvast vooruit? Naar de toekomst van sport? Daarnaast worden aanvallers ook vaker gebruikt van marketingdoeleinden dan bijvoorbeeld verdedigers.