Voor het goede doel hardlopen in voetbalsferen maakt van Ajax Foundation Run een groot succes

Voor het eerst op zondag geen klikkende noppen van voetbalschoenen op het asfalt rondom de Amsterdam Arena maar de gedempte zolen van enthousiaste hardlopers. 3.700 deelnemers verzamelden voor de start van de eerste Ajax Foundation Run die met een KidsRun, 5 km en 10 km voor jongens, meisjes, dames en heren voor iedereen toegankelijk was. Een nieuw hardloopevenement met de aantrekkingskracht van een voetbalclub en voor de maatschappelijke waarde van sport.

De Amsterdam Arena ligt op zondagmiddag in een stralende herfstzon. Bij de ingang waar normaal gesproken honderden fans zingend naar binnenstromen voor een wedstrijd van het eerste elftal staan nu honderden hardlopers van jong en oud in adidas-tenue en onder begeleiding van opzwepende muziek klaar voor de start van de Ajax Foundation Run. Oud-Ajacied Siem de Jong verrichtte het startschot en Ronald de Boer en Daphne Koster fietsten mee om de deelnemers aan te moedigen. Edwin van de Sar moest na een flitsende start wat snelheid inleveren (voetballers eigen) maar kwam voldaan over de streep. De finish is na binnenkomst in het stadion achter het doel waar normaal gesproken een spits het beslissende doelpunt maakt.

Voetbalstadions zijn een populaire locatie voor hardloopevenementen. Zo was De Kuip vorige maand gastheer voor een drukbezocht evenement van de Rotterdam Running Crew met meer dan 2.000 hardlopers. Een bijzondere locatie en de aantrekkingskracht van een voetbalclub zorgde bij Ajax Foundation Run naast een vol deelnemersveld voor een enorme toestroom aan publiek. Het is de eerste keer in Nederland dat een voetbalclub een Foundation Run organiseert en de opbrengst gaat naar het 'Life Skills & Clinics' project. Een nieuw initiatief dat in samenwerking met een aantal basisscholen, die rondom het Cruyff Court in de Bijlmer zijn gelegen wordt georganiseerd.

"Deze dag smaakt zeker naar meer. We gaan er vanuit dat we dit de komende jaren gaan doorzetten." - Simone Freling, Ajax Foundation

De maatschappelijke waarde van een voetbalclub komt, in samenwerking met partners en sponsors, steeds nadrukkelijker naar voren. Clubs nemen een leidende rol. Tijdens het 110-jarig bestaan werd de Ajax Foundation opgericht om de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de voetbalclub te ondersteunen. Tal van wensen en verzoeken ging eerder al vervulling zoals vorige week bij het bezoek van Toon van den Tillaart uit Veghel die met hulp van Stichting Ambulance Wens en de foundation een deel van de training bijwoonde en een rondleiding door de Arena kreeg. En vorig jaar werd Jay-Jay in samenwerking met Stichting Opkikker gepresenteerd als de jongste Ajax held ooit.

Simone Freling van de Ajax Foundation was enthousiast en als het aan haar ligt komt er een vervolg aan de eerste Ajax Foundation Run. "Deze dag smaakt zeker naar meer. We gaan er vanuit dat we dit de komende jaren gaan doorzetten." De Ajax Foundation Run is een initiatief van de Ajax Foundation in samenwerking met AFC Ajax, de Amsterdam ArenA en Scheffer Team. De opbrengsten van de Ajax Foundation Run komen volledig ten goede aan de projecten van de Ajax Foundation.

Afbeeldingen: Facebook AFC Ajax