Vrouwen steeds vaker centraal bij loopwedstrijden

Afgelopen woensdag kondigde het bestuur van de Enschede Marathon een bijzondere wijziging aan: voor het eerst in de geschiedenis ligt niet de focus op het mannelijk deelnemersveld, maar op de vrouwen. Zo worden er geen mannelijke 'toppers' uit Afrikaanse landen uitgenodigd, maar enkel de top van de vrouwen. Hiermee onderscheiden wij ons van overige marathons in Nederland, liet Joop Hassink (bestuursvoorzitter Enschede Marathon) in een verklaring aan ANP weten. Toch komt het nieuws niet als een grote verrassing aan. De laatste jaren worden er steeds meer specifieke loopevenementen voor vrouwen georganiseerd en lijkt de 'vrouwmisschien wel de belangrijkste doelgroep in het hardlopen te worden. 

Hoewel Enschede Marathon zich inderdaad weet te onderscheiden ten opzichte van andere marathons, is de focus op (enkel de) vrouwen niet nieuw. Zo richten de organisatoren van de Tilburg Ten Miles zich bij de 10 km al enkele jaren puur op vrouwen. Bij de ladiesrun (de mannen starten later) worden jaarlijks vrouwelijke toppers uitgenodigd om het deelnemersveld competitief te houden. Uiteraard gaat het hier om de kortere afstand (de 'ten miles' is de langste afstand), maar het is ondanks dat wél één van de troeven van de organisatie. Zo werden dit jaar bekende lopers als Shalane Flanagan (Amerikaans recordhouder) en Betsy Saina uitgenodigd, terwijl vorig jaar ook Joyce Chepkirui (winnares Commonwealth Games) en Emily Chebet (winnares WK veldloop) deelnamen. Een aantal van deze lopers zal wellicht ook deelnemen aan de Enschede Marathon, maar namen heeft de organisatie nog niet bekend gemaakt. 

Groot aantal events enkel voor vrouwen

Echter niet alleen in de topsport verschuift de focus stilaan meer naar de vrouwen. Met name in de 'recreatieve' (breedtesport) lopen zie je dit steeds vaker gebeuren. De bekendste ladiesrun is uiteraard de Marikenloop, dat door de Stichting Zevenheuvelenloop al sinds 2003 georganiseerd wordt. Waar de organisatoren twaalf jaar geleden 'nog maar' 1.448 loopsters kon verwelkomen, kwamen er dit jaar bijna 11.000 vrouwen af op de 5- en/of 10 km wedstrijd. Naast de Marikenloop zijn er nog tal andere 'vrouwenlopen' in Nederland: de Ladies Run Katwijk, Leontien Ladies Run, Ladiesrun Oostland, Moonlight Ladies Run etc. In bijna elke streek in Nederland is tegenwoordig wel een ladies run te vinden.


De Marikenloop is een van de bekendste Ladiesruns in Nederland - Foto: Renée Tijdink (Marikenloop)

De grootste organisator van Ladies Runs', Golazo Nederland, organiseerde in juni dit jaar zelfs een heuse 'Ladiesrun maand'. Met een wedstrijd in Groningen, Rotterdam, Utrecht en EIndhoven mikte de organisatie op ruim 25.000 vrouwelijke lopers. Een groot gedeelte van de lopers liep hierbij in roze sportkleding, als verwijzing naar het goede doel van de Ladiesrun: Pink Ribbon. Maar ook andere loopevenementen van Golazo zoals bijv. de Color Run heeft een enorme aantrekkingskracht op vrouwen. Hoewel de Color Run zich niet specifiek op vrouwen richt, ligt het percentage 'loopsters' beduidend hoger dan de mannelijke lopers. 

Steeds meer vrouwen lopen

De golf van vrouwelijke lopers komt niet zomaar uit de lucht vallen. Uit onderzoek van Runrepeat kwam aan het licht dat in de periode van 2009 - 2014 het aantal deelnemers aan een marathon was gestegen met 13,25%. Terwijl er bij de mannen een stijging te zien was van 7,8% was dit bij de vrouwen maar liefst 26,9%. Nog duidelijker 'bewijs' dat hardlopen met name 'booming'  is onder vrouwen, liet het boek Running Across Europe  ons zien. In het onderzoek - waar Koen Breedveld (Mulier Instituut) aan meewerkte - kwam naar voren dat in Duitsland, Denemarken en Hongarije méér vrouwen hardlopen dan mannen. In Nederland zijn we nog niet zover, maar lang zal het niet meer duren. Volgens de meest recente cijfers - uit 2012 helaas - bleek ruim 40% van de hardlopers 'vrouw' te zijn. Wellicht is het percentage vrouwen dat loopt, op dit moment al hoger dan het aantal mannelijke lopers. Maar lang zal het niet meer duren.

Al met al is de koerswijziging van Enschede Marathon opvallend, maar ook niet heel bijzonder te noemen. Er zijn tegenwoordig tal van 'Ladiesruns' in Nederland te vinden en meer vrouwen lijken binnenkort te hardlopen dan mannen. Als bij het 'recreatieve' gedeelte al meer en meer de focus wordt gelegd op vrouwen, is het niet onlogisch dat dit ook door gaat stralen naar de 'top' van het deelnemersveld. Enschede Marathon is misschien wel een van de eerste organisatoren die de focus op de top van het vrouwelijke deelnemersveld legt, maar zeer waarschijnlijk ook niet de laatste... 


Foto fp: Ladiesruneindhoven