Vrouwenvoetbal: als je bezig bent met overleven, sterft visie

2007: FC Twente heeft met het beleidsplan meer dan een passend (t)huis, het stadion wordt uitgebreid en er moet een plekje zijn voor een ieder in de regio. De Eredivisie Vrouwen start, FC Twente kiest er als enige club voor om een complete opleiding voor meiden in te richten, net als de jongens. ‘’Kinderen moeten kans krijgen hun talent te ontwikkelen’’. FC Twente Vrouwen eindigen een-na-laatste, tien speelsters verlaten de club en tien 15-16 jarigen uit eigen jeugd stromen door naar het eerste elftal.

2008 AZ wordt landskampioen

2009 AZ wordt landskampioen

2010: Na 3 jaar een-na-laatste wordt FC Twente Landskampioen met 80% eigen opgeleide speelsters! Langzaamaan wordt het voor de buitenwereld duidelijk wat er de eerste 3 jaar is gezaaid. Een professioneel klimaat waarin de speelsters dagelijks werkten aan hun proces om de beste te willen én kunnen zijn. Bij AZ heeft men financiële problemen, de stekker wordt uit het vrouwenvoetbal getrokken. Het team wat de club 3 jaar het kampioenschap bracht houdt op te bestaan!

2014: FC Twente heeft nu drie keer het Nederlands Kampioenschap gewonnen en twee keer de BeNeleague titels In Nederland. Collega Betaald Voetbalclubs en de KNVB zijn het eens: voor de totale ontwikkeling vrouwenvoetbal moeten we vijf á zes plekken in Nederland inrichten volgens het FC Twente opleidingsmodel. Op andere plekken moet het nog helemaal worden gestart, de KNVB trekt hier 4 jaar voor uit. Nederland krijgt het EK Vrouwen in 2017 toegewezen, het is ondertussen wereldwijd de grootste sport voor meisjes en vrouwen. In Nederland voetballen al 130.000 meiden en het aantal stijgt!

2015. Maart. Een inktzwarte dag. FC Twente zit in financieel zwaar weer. In de krant lezen jonge meisjes en hun ouders dat de FC Twente Vrouwen overgaan in een aparte stichting en de club de handen aftrekt van het meisjesvoetbal… Ik word overladen met telefoontjes en mailtjes van meisjes die het niet snappen. Die vragen wat ze moeten doen om te mogen blijven trainen als een prof. Die voelen dat in één klap hun perspectief weg is en zien in één klap hun eigenwaarde (perceptie) dalen omdat hun droom en hun talent niet belangrijk is… Mijn zoontje is 7 jaar en voetbalt elke zondag met jongens en meiden in één team bij de FC Twente Voetbalschool. Hij vraagt me waarom dit gebeurt, waarom mogen de meiden niet meer elke dag bij FC Twente trainen om beter te worden, zij kunnen er toch ook niets aan doen dat ze meisjes zijn…

Keuze

Ik weet dat ik als volwassene, nu in de functie van Hoofd Vrouwenvoetbal, richting kan geven aan zijn gevoel en vragen. Ik kan me neerleggen bij het feit dat het voor de club overleven is, maar die club, die 'One Family' is, is ook al 7 jaar de club van die meisjes en hun ouders met dezelfde droom. Het gaat me er niet om dat ik vind dat de FC Twente Vrouwen dezelfde salarissen als de mannen moeten verdienen, in die volwassenenwereld is het namelijk de markt die bepaald. En bepalen de hoeveelheid inkomsten en sponsors het budget.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Maar bij jonge kinderen vind ik dat we als maatschappij, inclusief KNVB, club, bedrijfsleven, sportmarketeers en overheid, een taak hebben. Er zijn veel initiatieven die meer vrouwen naar de top willen en differentiatie bij bedrijven en bonden stimuleren. Op het moment dat je als maatschappij wilt dat het een vanzelfsprekendheid wordt moet je ervoor zorgen dat je deze generatie kinderen zien dat het een vanzelfsprekendheid is. Je kan het wel roepen maar op momenten als deze kijken de kinderen of de volwassenen zich er ook echt hard voor maken. Op het moment dat wij het afdoen met "we moeten nu eenmaal overleven" of "tja dit is de maatschappij" dan weten we dat wij als generatie de kans hebben laten lopen emancipatie te bewerkstelligen. Ook dat is een keuze… Ik heb ervoor gekozen hier tegen te vechten maar kan het niet alleen overeind houden. Ik vraag op Internationale Vrouwendag om jullie hulp. Niet alleen voor FC Twente of voetbal, maar om in heel Nederland de gekozen visie en idealen te bewerkstelligen!

"Gender Equality is best reached by women working in a male dominated sport!”

 

Afbeeldingen: FC Twente Vrouwen