Waar zijn de sponsoren in de moeizame aanloop naar Rio 2016?

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro beginnen over minder dan een maand. In de media lezen we vooral berichten over de financiële en politieke problemen in Brazilië, de gevaren van het zikavirus en de afzeggingen van diverse sporters. Hoewel de openingsceremonie al op 5 augustus plaatsvindt, lijken sponsoren en stakeholders nog niet met hun hoofd bij de Spelen. Met nog 28 dagen tot de opening sprak SportNEXT met Tim van Dooren, oprichter van More2Win en voor ons volger van de Spelen, over de huidige stand van zaken.

De sportzomer is in volle gang. Het Europees kampioenschap voetbal bereikt zijn climax, we weten dit weekend wie de koning en koningin van Wimbledon worden, in de Tour de France is de eerste schifting aanstaande en Nederland is in de ban van de EK atletiek in Amsterdam. Je zou bijna vergeten dat het grootste sportevenement ter wereld ook nog plaats gaat vinden.

"De Spelen leven inderdaad nog niet heel erg. Je ziet nu in Rio, een kleine maand voordat het begint, pas de eerste aankleding in de stad. Dat is heel anders dan bij voorgaande edities in andere steden", aldus Tim van Dooren. "De Brazilianen hebben genoeg andere problemen. Er is veel economische en politieke onrust. Veel Brazilianen hebben hun baan verloren of zijn bang die te verliezen. Die zijn op dit moment met heel andere dingen dan de Spelen bezig."

De oprichter van More2Win, een organisatie die zich inzet om de maatschappelijke impact rondom sportevenementen te vergroten, heeft er echter vertrouwen in dat de Zomerspelen een succes gaan worden. "Ik verwacht dat het evenement zelf zonder grote problemen zal verlopen. De venues zijn klaar en qua logistiek zijn de Brazilianen meesters in het verzinnen van last-minute oplossingen. De beelden die vanuit Rio miljoenen huiskamers inschieten worden geweldig. Er wordt bijvoorbeeld op de Copacabana gebeachvolleybald en de roeiwedstrijden vinden plaats op een prachtig meer onder het toeziend oog van Cristo. Zonder grote incidenten zullen deze Spelen achteraf wederom gezien worden als 'the best games ever hosted'."  

Olympic Partners

Tot nu toe merken we daar echter nog bar weinig van. We worden via de media overspoeld door negatieve berichtgeving vanuit Rio. De stad (en de staat) verkeren in een financiële crisis en noodlening van de Braziliaanse regering van ongeveer 750 miljoen euro was nodig om Rio op tijd gereed te hebben voor de Spelen. Ook de Worldwide Olympic Partners houden zich tot nu toe vrij stil, evenals grote kledingmerken zoals Nike en adidas.

"Internationale campagnes van grote kledingmerken zijn nog niet massaal op Rio gericht. Merken profileren zich nog niet erg sterk in de stad.  Dit kan gedeeltelijk te maken hebben met de moeizame aanloop naar de Spelen, of met de drukke sportzomer en vele andere evenementen. Ik verwacht wel dat dit de komende weken zal gaan veranderen", aldus Van Dooren.

Wat ook opvalt, is dat geen van de Worldwide Olympic Partners zich echt heeft uitgesproken over de problematisch aanloop van de Spelen in Brazilië. "De sponsoren blijven weg van alle problemen. Ze zouden hier absoluut van waarde in kunnen zijn, maar het afbreukrisico is denk ik veel te groot. Deze Spelen waren de ultieme kans geweest om de stad Rio op veel grotere schaal te upgraden én daar als sponsor aan bij te dragen, maar daarvoor is het nu te laat. De Worldwide Olympic Partners zijn onopvallend op de achtergrond en zullen zich straks enkel associëren met de sportieve successen in de sportstadions.”

Maatschappelijke impact

Een gemiste kans volgens Van Dooren. Hij zet zich er met zijn bedrijf More2Win voor in om de maatschappelijke impact rondom sportevenementen te vergroten. De organisatie doet dit in Rio de Janeiro onder meer door met het Nederlandse bedrijfsleven diverse maatschappelijke projecten in Brazilië te steunen. Van Dooren vindt het belangrijk dat de mensen niet vergeten dat er ook goede dingen gebeuren in Rio.

"Het is lastig om een eerlijk, genuanceerd beeld van Rio de Janeiro in aanloop naar de Spelen te krijgen. Ik ben de eerste die toegeeft dat er op dit moment veel mis gaat in de stad, het meeste wat je hierover in de media leest is helaas waar. Maar de komst van dit evenement zorgt ook voor een aantal positieve ontwikkelingen. Als je alleen al kijkt naar het openbaar vervoer netwerk, dan zie je een enorme verbetering waar dagelijks miljoenen mensen van gaan profiteren. Ook lang na de Spelen."

More2Win gelooft dan ook dat de inwoners van Rio de Janeiro wel degelijk ook profijt kunnen hebben van de Spelen. Door de koppeling te maken tussen sponsoren en diverse projecten in Rio, kunnen bedrijven zich ook op sociaal/maatschappelijk vlak onderscheiden. "Dankzij de bijdragen van onze klanten krijgen na de Spelen ruim 1000 kinderen structureel toegang tot sport en educatie, onder andere door de aanleg van veilige sportvelden en schoolgebouwen in de minder ontwikkelde wijken van de stad. Nederland loopt hierin voorop, met inzet van het bedrijfsleven, diverse sporters en onze sportkoepel NOC*NSF. Dit is iets waar we als land ook best een beetje trots op mogen zijn."

Legacy

Hoewel er veel gebeurt om ervoor te zorgen dat Brazilië echt profiteert van de Spelen, maakt Van Dooren maakt zich grote zorgen om wat er gebeurt na het evenement. "De stad en de staat zijn op dit moment officieel failliet. Politie, leraren en doktoren kunnen niet betaald worden. Ik vrees met grote vrezen dat de stad na de Spelen in nog grotere problemen terecht gaat komen en dat er van een échte legacy weinig terecht komt. De gemiddelde Braziliaan zit op dit moment niet te wachten op het evenement, terwijl er bij de toewijzing in 2009 nog een compleet volksfeest losbarstte op de Copacabana."

De inzet van Nederlandse bedrijfsleven en sponsoren kan dan ook snel gezien worden als een druppel op een gloeiende plaat. Van Dooren ziet het als een belangrijke stap in de goede richting. "Bijna iedereen is het er over eens dat de houdbaarheidsdatum van het organiseren van mondiale evenementen in deze vorm is verstreken. Uiteindelijk moeten we toe naar een eerlijke, socialer en duurzame organisatie van dergelijke evenementen toe. Hierin valt nog veel te winnen en kan Nederland een absolute voortrekkersrol op zich nemen."

#SeeyouinRio

Voor iedereen die van plan is om de Spelen in Rio de Janeiro te gaan bezoeken heeft Van Dooren een laatste tip: "Bereid je goed voor, lees het RIOranje boekje van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en gebruik tijdens je bezoek je gezonde verstand. Maar ga vooral enorm genieten van de prachtige stad, de vriendelijke mensen en de hopelijk vele Nederlandse successen, zonder je ogen te sluiten voor de wereld buiten de stadions. See you in Rio!"


Foto: Facebook/Rio2016