Waarom de top (nog) niet investeert in maximaal rendement uit talent

In zowel de topsport als de top van het bedrijfsleven kennen we in 2017 dezelfde uitdagingen. Hoe haal je nou het maximale rendement uit talent? Hoe faciliteer je een veeleisend topsportklimaat waarbinnen talent zich optimaal ontwikkelt? En hoe implementeer je het beste talent in een divers team wat elkaar juist aanvult door de verschillende kenmerken, maar wel bepaalde gemeenschappelijke waarden deelt waarin je het topsportklimaat creëert.

Na 18 jaar in het vrouwenvoetbal te hebben gewerkt, ben ik na 9 jaar FC Twente in 2015 gestopt vanwege verschil van inzicht in Topsport en Talentontwikkeling.

Waar we in 2017 nog steeds discussiëren over vrouwenquota (en dit vooral dan maar voor de vrouwen geregeld moet worden) mis ik elke vorm van topsportvisie bij veel beleidsbepalers.

Omdat mijn passie in de voetbalwereld ligt en dit zodra het professioneel wordt een 95% mannendomein is, leek het me een grote uitdaging de FootballEquals Foundation op te richten. 'Promoting and developing Gender Equality through Football'. Want, zo redeneer ik, als je gelooft in de kracht van diversiteit waarom ga je dan jongens en meiden al scheiden op basis van geslacht als we praten over professionele voetbalopleidingen?

'Living lab'

Het talent kiest niet voor een gemengde opleiding, maar voor de omgeving waarin ze voelen zich het beste te ontwikkelen. Waar jongens hun droom proberen te realiseren op een professionele carrière, en meiden! De talenten van nu zijn de ambassadeurs voor Gender Equality.

Onze vrouwelijke en mannelijke professionals zijn de diverse rolmodellen die ze nodig hebben, waarvan ze zien dat beiden binnen de professionele voetbalwereld verantwoordelijkheid nemen en krijgen voor topsportresultaten.

De FootballEquals Academy Twente bestaat nu sinds september dit jaar en heeft drie teams. De o13/015 en 016 talenten m/v worden gemixt en geselecteerd op Aanleg, Bereidheid en Leervermogen.

Door dit 'living lab' krijgen onderzoekers de kans genderverschillen en overeenkomsten te analyseren, welke ons belangrijke input geven voor elk individueel traject maar ook wat er voor nodig is om het in een divers team optimaal te laten renderen. 

Verfrissende reis

Natuurlijk willen wij deze best practices delen met het bedrijfsleven en de overheid om te zien wat de uitkomsten zijn en te leren waar we nog meer rendement kunnen halen.

Wat de uitkomst wordt weten we niet, maar de reis is nu al verfrissend. De uitrol van FootballEquals Academies wereldwijd staat op de agenda, net als de organisatie van een EK en WK FootballEquals in 2018!

We gaan op zoek naar een nieuwe vanzelfsprekendheid voor succes. Om te blijven analyseren naar nieuwe (on)mogelijkheden in plaats van het koersen op aannames. Een reis, ver weg van het grote geld en big exposure. Maar als Fan of Founder van Dromen….
Football is BIG, time to act BIG-HEARTED

Indien u geïnteresseerd bent samen met ons de FootballEquals Foundation een succes te maken, hoor ik graag van u. Voor meer informatie kijk op onze website www.footballequals.com of volg ons op Facebook.

In het NOS Jeugdjournaal werd eerder ook aandacht geschonken aan de FootballEquals Foundation. Bekijk het item.


Foto's: FootballEquals