Waarom onrustig zijn tijdens je vakantie zo boeiend is

Het is alweer augustus en dat betekent voor velen dat de vakantie is aangebroken of dat de vakantie alweer achter de rug is. Voor veel sporters is dit niet zo. Zomersporters zitten nu middenin hun seizoen en winstersporters zitten middenin hun voorbereiding voor hun seizoen in de winter. Zelfs voor ex-topsporters schijnt het niet altijd even makkelijk te zijn om echt te relaxen op vakantie. De boosdoener? Onrust.

Van veel sporters die gestopt zijn, hoor ik dat ze onrust ervaren sinds dat ze gestopt zijn. Ze voelen zich snel nutteloos en hebben het gevoel dat ze alles moeten aanpakken wat op hun pad komt.

Ik herken dit zelf ook wel en hoe vervelend dit soms ook kan zijn, uiteindelijk heb ik gemerkt dat daar eigenlijk helemaal niets mis mee is. Sterker nog, deze onrust kan juist heel boeiend zijn en kan je juist ergens toe aanzetten. Daarom heb ik drie tips hoe je met deze onrust om zou kunnen gaan:

1. Wat vertelt deze onrust jou?

Vraag jezelf af wat deze onrust jou vertelt. Zodra je dit weet kun je namelijk heel gericht naar dat doel toewerken, waardoor je je automatisch ook minder snel nutteloos zult voelen. 

2. Gun jezelf de tijd

In plaats van dat je overal maar meteen induikt, gun jezelf ook eens de tijd om in alle rust uit te vinden wat je echt leuk vindt.

3) Waar komt de onrust vandaan?

Ook al heb je misschien niet de financiële middelen om lange tijd even niets te doen, toch zou je eens kunnen kijken hoe je je tijd dusdanig kunt inrichten dat je kunt uitzoeken waar die onrust vandaan komt, waardoor je nieuwe inzichten krijgt en kunt uitzoeken wat je echt wilt.

Dit kun je op verschillende manieren uitzoeken, door bijvoorbeeld:

  • er met anderen over te praten

  • een rustige plek op te zoeken

  • te sporten

  • yoga

  • meditatie

  • of gewoon iets te doen wat voor jou ontspannend is

Zo is het bijvoorbeeld ook interessant om eens bij jezelf na te gaan waarom je voor je gevoel alles moet aanpakken. Is het omdat er simpelweg brood op de plank moet komen of is het een vlucht om maar niet die rust te hoeven ervaren? Gun je jezelf deze rust wel?

Bekijk ook aflevering 5 van Extopsporter TV maar eens. Hier leg ik deze stappen uitgebreid uit en geeft Erben Wennemars ook nog een aantal aanvullende tips (zie video onderaan).

Kortom, mocht je nog op vakantie gaan en je onrustig voelen, laat je geRUST inspireren door de onrust. Dit kan namelijk heel boeiend en nuttig zijn, wat je kan aanzetten tot iets nieuws en waardoor je je ook niet meer nutteloos hoeft te voelen: drie vliegen in één klap.

ZIE OOK: Stoppen met topsport is complex