Wat kunnen we verwachten in het vernieuwde Thialf?

Inmiddels is het eerste grote schaatstoernooi in het vernieuwde Thialf verreden en staat ons een tweede titelstrijd te wachten: de KPN NK Afstanden. Vlak na kerst op zondag, maandag en dinsdag kan het kerstmaal verteerd worden door een dosis extra adrenaline en spanning, want voor de rijders staan er internationale tickets op het spel. Wat kunnen we verwachten in het vernieuwde Thialf?

Voorafgaand aan de eerste krachtmeting op het vernieuwde ijs van Thialf, de ISU World Cup, ging ik op onderzoek uit (zie video). Waarin verschilt het vernieuwde Thialf met het oude? We weten dat we nu nog spreken over een tussenfase. Volgend jaar (2016) moet de parel van Friesland in zijn volle glorie stralen van nieuwigheid. Terwijl de binnenkant van Thialf nog in de stijgers staat, straalt het nu van buiten toch ook al; de buitenkant is compleet vernieuwd en de ijsvloer is ook gloednieuw.

Alles is anders

IJsmeester Beert Boomsma spreekt over zeer revolutionair ijs. Dat het vernieuwde ijs van Thialf meer is dan een bepaalde samenstelling van water, werd al snel duidelijk toen ik hem sprak. “Andere vloertechniek, dus wat in de vloer zit, het gehele systeem om aan te sturen, het ijs, nieuwe bronnen, de koelmachines, het verwarmingssysteem. Kortom, alles wat met ijs te maken heeft is anders. Niets is hetzelfde", vertelt Boomsma trots.

Vloerverwarming

En voor degenen die denken dat het op een ijsbaan koud moet zijn, gaat dat in Thialf ook tot het verleden behoren. Het vernieuwde Thialf zal warmer zijn. Overal zit vloerverwarming; op het middenterrein, langs de bankjes, in de voorhal, in de hospitality ruimtes. Overal is of komt vloerverwarming, “behalve natuurlijk onder het ijs, grapt de allesweter van het ijs.

Minder tegenwind

Daarnaast is het gehele luchtsysteem aangepakt in het schaatsmekka. Zo is het stiller op de baan, aangezien het minder galmt. Normaal gesproken was er in Thialf ook altijd een negatieve luchtstroming, die nu neutraal is. Hierdoor zullen de schaatsers minder tegenwind ervaren. En op de vraag wat de rijders kunnen verwachten op het ijs, antwoord de ijsmeester haast romantisch: “dat kan ik niet zo zeggen, dat moet je ervaren”.

Optische ontgoochelingen

Als je niet oppast, kun je zelfs optisch voor de gek gehouden worden, door het toepassen van slimme trucjes. Zo lijkt de ijsbaan bijvoorbeeld breder, maar in werkelijkheid is dit niet zo. De baan is net als de oude baan 12 meter breed gebleven. "Het geheim zit in de boarding. De binnenkant hiervan is wit, waardoor het optisch breder lijkt", doet Boomsma uit de doeken.

Baanrecords

Tijdens de eerste krachtmeting tijdens de ISU World Cup zijn de eerste baanrecords al gesneuveld door de Rus Pavel Kulizhnikov en de Zuid Koreaanse Sang-Hwa Lee. En of er meer baanrecords aangaan tijdens de Nationale titelstrijd? Thialf is bijna uitverkocht. Ik heb er vertrouwen in.

Fijn kerstmaal.