WK wielrennen, mountainbike en op de baan tot 2024 bij de NOS

Nederlandse wielerliefhebbers kunnen de komende acht jaar hun hartje ophalen bij de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). De publieke omroep heeft vandaag bekend gemaakt dat de Internationale Wielerunie (UCI) en de European Broadcasting Union (het samenwerkingsverband van publieke omroepen in Europa), een nieuwe langlopende overeenkomst hebben afgesloten. Van 2017 tot 2024 zullen onder meer de jaarlijkse WK's op de weg en op de baan op de Nederlandse publieke omroep te zien zijn. 

De Internationale Wielerunie kwam vandaag tot een nieuwe overeenstemming met de European Broadcasting Union (EBU), waarbij laatstgenoemde zorg voor gaat dragen dat de wedstrijden gratis te zien zullen zijn op zenders in 'wielergekke landen' als Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Polen, het Verenigd-Koninkrijk en Zweden. Dit houdt in dat de NOS minimaal tot 2024 de rechten heeft voor WK's op de weg, op de baan, mountainbike, cyclo-cross (veldrijden), BMX en Urban Cycling. Naast EBU kwam de UCI ook tot overeenstemming met de International Management Group (IMG), welke de rechten in de overige landen ('internationaal') verder uit zal gaan zetten. 

President Brian Cookson van de UCI is erg blij met de deal:Ik ben ervan overtuigd dat we er met deze nieuwe overeenkomst met de EBU (…) voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van onze grootste wielerevenementen.” Minder blij met het nieuws zal Infront Sports & Media zijn, het sportmarketingbureau dat 3 jaar geleden (2013) de rechten van UCI toegewezen kreeg. In tegenstelling tot de eerdere overeenkomst tussen Infront en UCI, krijgen EBU en IMG wél de rechten om de wedstrijden ook in de Verenigde Staten en Japan te vermarkten. 

Of de NOS ook al deze wedstrijden 'live' uit zal gaan zenden op televisie is nog onzeker: de overeenkomst geldt voor alle platforms (televisie, radio én online), waardoor de publieke omroep ook de keuze heeft om een wedstrijd enkel online uit te zenden. Dit hangt voor een groot gedeelte samen met de zendtijd dat de NOS krijgt bij de Nederlandse Publieke Omroepen en eventuele voorkeur voor andere (sport)evenementen. Daarnaast kan het - zoals in het mountainbiken bijvoorbeeld gebeurde - er voor kiezen om enkel een samenvatting met het Nederlandse publiek te delen. 


Foto: Flickr (CC) Eli Christman