Zou een Brexit de Premier League drastisch veranderen?

In aanloop naar het referenderum in juni werden er de voorbije maanden al heel wat problemen aangehaald die een Brexit zou kunnen voortbrengen op vlak van immigratie, economie en handel in het algemeen. Maar de wens van de Britten om uit de Europese Unie te stappen zou ook wel eens een belangrijke impact kunnen hebben op de sport. En meer specifiek de Premier League. Terwijl het verlangen om de Europese Unie te verlaten aan de kant van onze Angelsaksische buren nog nooit zo sterk was, zouden de gevolgen veel groter kunnen zijn dan verwacht. Op 23 juni zal heel het Verenigd Koninkrijk in beweging komen om voor of tegen te stemmen en we kunnen maar beter niet hopen op een Brexit.

Internationale stervoetballers verliezen het recht op spelen

Dat dit politieke feit niets te maken zou hebben met het voetbal en we ons niet te veel zorgen moeten maken is rozengeur en maneschijn. Er zijn namelijk meer dan 300 professionele spelers die hun recht om te spelen op het Britse veld zullen verliezen. Bekende voetbalagent Rachel Anderson zei recent: Als we de EU verlaten zal dat veel grotere gevolgen hebben dan de mensen denken. We hebben het over ongeveer de helft van de Premier League spelers die een werkvergunning moeten aanvragen als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt en misschien ook tijdelijk het land moeten verlaten. Op korte termijn zou het effect enorm zijn.” In de eerste twee afdelingen van de Engelse competitie en het Schotse kampioenschap spreken we al over zo’n 322 spelers. Teams zoals Aston Villa, Newcastle United en Watford verliezen maar liefst 11 spelers elk. Het maximum wordt bereikt door Charlton Athletic, die 13 spelers dreigen te verliezen.

Er zijn feitelijk zelfs maar 23 spelers van de 180 niet-Britse voetballers in de Engelse competitie die het recht hebben op een snelle werkvergunning. Zelfs als de procedure dus makkelijk en efficiënt een werkvergunning levert, vallen er nog 157 spelers buiten het systeem. Zij zullen verzocht worden het land te verlaten. De baas van de Engelse Premier League, Richard Scudamore, maakte al duidelijk dat een Brexit enorme gevolgen zou hebben voor het voetbal in de Europese Unie. Heel wat internationale sterspelers spelen voor Engelse ploegen, die bij deze politieke keuze onherroepelijk uit elkaar zullen vallen.

Meer investeren in plaatselijk talent

Natuurlijk gaan er al stemmen op dat de regels zouden aangepast worden, zodat buitenlandse sporters die werken en trainen in het Verenigd Koninkrijk dat kunnen blijven doen. Maar zal dit geaccepteerd worden door andere internationale werknemers, die zonder voorkeursbehandeling dienen te vertrekken? Een apart systeem voor voetballers, die zonder veel moeite een visa krijgen toegewezen, lijkt wel erg kort door de bocht.

Leicester City is op dit moment volgens de lijsten de grote favoriet voor de Premier League. Als een effectieve Brexit het antwoord is in juni zou dit uiteraard wel eens compleet kunnen veranderen. Maar er zijn voetbalmakelaars die ook wat positiefs zien in een volledig onafhankelijk Engeland. Simon Bayliff stelt dat dit een goede zaak zou kunnen zijn voor Britse spelers in het Verenigd Koninkrijk op lange termijn, omdat er meer geïnvesteerd zal moeten worden in plaatselijk jong talent. Toch ziet Bayliff ook een financiële problematiek. Maar we gaan dan uiteraard een internationaal stuk van de Premier League moeten laten vallen en op die manier trekken we minder buitenlandse sterspelers aan. Dit gaat automatisch de kwaliteit van de League beschadigen en het minder aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders.

Maar alles zal afhangen van wat het volk stemt, en dat is nog niet te voorspellen... Voegde hij eraan toe. Antwoord op 23 juni.


Foto: Flickr (CC) Markusunger & JonCandy