Zweedse voetbalsters willen vrouwen inspireren met motiverende teksten op hun shirt

Vrijwel alle voetballers en voetbalsters dragen normaal gesproken tijdens een wedstrijd een shirt waarop hun achternaam staat. De Zweedse vrouwenploeg vormde daarop deze week een uitzondering. In samenspraak met kledingsponsor adidas zijn de achternamen van de speelsters vervangen door motiverende teksten van bekende Zweedse vrouwen. Op deze manier willen de voetbalsters jonge meisjes inspireren en aantonen dat alles mogelijk is.

Zweden speelde eerder deze week tijdens de Algarve Cup voor het eerst met de speciale shirts. Op initiatief van de Zweedse voetbalbond werd internationals gevraagd een motiverende tweet van een bekende Zweedse vrouw uit te kiezen. Deze citaten prijken nu op de achterkant van het shirt in plaats van de achternamen.

Believe in your damn self

Zo zijn op de shirts onder meer te lezen 'Believe in your damn self' van de Zweedse zangeres Zarah Larsson en 'Never look down on someone unless it is to help her up'. Aanvoerster Lotta Schalin koos voor de tweede quote, afkomstig van de Zweedse politica Gudrun Schyman. "Het shirt van het nationale elftal is een belangrijk symbool en het herinnert ons er constant aan dat we elke wedstrijd kunnen winnen in elke competitie."

"Ik vind het fantastisch dat we samen met andere sterke vrouwen de krachten bundelen en dat we samen kunnen laten zien dat alles mogelijk is. De urgentie om jonge vrouwen te laten zien dat je succesvol kunt zijn, is er altijd. Niemand zou zich beperkt in zijn mogelijkheden moeten voelen, en zeker niet vanwege je geslacht."

Voor elkaar opkomen

Niklas Bodell, hoofd communicatie van de Zweedse voetbalbond, zegt: "Het initiatief is er in de eerste plaats om, met behulp van de Zweedse vrouwenploeg, aan te tonen wat je kunt bereiken als je dingen samen doet en het succes van het team is daar een goed voorbeeld van. We hopen ook dat het anderen inspireert en dat ze voor elkaar opkomen, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt."

De shirts gaan op Internationale Vrouwendag (8 maart) in de verkoop. Op die dag is ook de finale van de Algarve Cup. De Zweedse voetbalbond heeft aangekondigd dat tien procent van de opbrengst naar organisaties gaat die jonge Zweedse sportsters ondersteunen.


Nike en INTERSPORT

Recent ontwikkelden Nike en INTERSPORT ook twee bijzondere campagnes gericht op vrouwen. INTERSPORT riep rondom de Olympische Spelen met de actie 'Balls for Brazil' heel Nederland op om oude voetballen in te leveren bij een INTERSPORT-winkel in de buurt en zo een bijdrage te leveren aan het vrouwenvoetbal in Brazilië. Voor elke ingeleverde bal doneerde de winkelketen een euro aan het Braziliaanse vrouwenvoetbal.

Nike zette deze zomer Indiase vrouwen in de spotlight met de Da Da Ding-video. India is een land waar sport nog altijd gezien wordt als het domein van mannen. De kans dat vrouwelijke atleten stoppen met sport is twee keer zo groot als de kans dat de mannen stoppen. Vrouwen moeten door vele barrières heen voordat ze kunnen slagen als atlete. De video viert een groep Indiase atletes die dit bereikt hebben en daarom voor andere atletes die barrières weer iets minder lastig hebben gemaakt.

Video: Campagne Nike voor Indiase vrouwen

 

Headerfoto: Twitter @MagdaEricsson