NFL praat over invoeren doellijn registratie

Voetbal is niet de enige sport waar een wedstrijd bepaald kan worden op enkele centimeters. Bij American football hebben ze een soort gelijk probleem met touchdowns. In de NFL league wordt daarom nu gepraat met Cairos Technologies over het implementeren van doellijn registratie. Cairos Technologies is het zelfde bedrijf achter de doellijn registratie die samen met Adidas voor het voetbal is ontwikkelt. Het is daarom interessant om te zien hoe deze technologie het gaat doen in andere sporten nu de FIFA heeft aangegeven weer te willen praten over het invoeren van doellijn registratie.

Na verschillende wedstrijdbepalende momenten op het WK voetbal in Zuid Afrika waarbij de arbitrage een verkeerde beslissing nam is de vraag om introductie van technologie in het voetbal weer een hot topic. Doellijn registratie is daarvan het meest besproken en tot nu toe de enige vorm van technologie waar de FIFA bereid is over te praten. In 2005 en 2007 zijn er verschillende test geweest met doellijn registratie waarbij er een chip in de voetbal zit die een signaal naar de scheidsrechter stuurt als de bal over de doellijn is geweest. Deze technologie werd echter door Sebb Blater afgedaan als niet goed functionerend omdat het systeem “maar” 95% accuraat zou zijn. Hiermee leek de discussie gesloten. Dit najaar staat doellijn registratie echter weer op de agenda bij de FIFA na felle kritiek tijdens het WK 2010.

image


Voor de sport fans maar ook de sponsoren zou het volgens mij een goede ontwikkeling zijn als zulke technieken worden geïntroduceerd. Als 1 miljard mensen zien dat er gescoord is en de enige 3 mensen die dit niet weten de beslissing moeten nemen is dit niet eerlijk voor zowel de arbitrage als de fans.