Live “in stadion” replay

Sport is live altijd het mooist om te beleven. Echter heb je thuis op de bank vaak het beste overzicht en beschikking over veel meer informatie dan live in het stadion zoals herhalingen van mooie acties, een andere camera hoek of extra informatie. Daar heeft het Amerikaanse bedrijf Yinzcam wat op gevonden. Yinzcam heeft een app ontwikkelt waarmee je via je smartphone op locatie live de beschikking heb over juist die informatie en tv beelden die je thuis op de bank ook tot je beschikking heb. Eenmaal in het stadion maak je connectie met de speciaale Wifi verbinding (dus geen gedoe met slecht ontvangst) en tijdens de wedstrijd heb je de beschikking over extra informatie en de mogelijkheid om mooie acties direct terug te zien. Op de betere (en duurdere plekken) is ook nog een touchscreen beschikbaar waar mensen over dezelfde techniek beschikken. Het systeem wordt al 2 jaar toegepast bij de Pitsburg pinguins (ijshockey) waar het als gratis app te krijgen is. Daar is het zoon succes gebleken dat Jacksonville Jaguars, San Francisco 49ers en New England Patriots (American football) nu ook gebruik gaan maken van dit systeem.

Yinzcam is echter niet het enige systeem dat op dit moment wordt toegepast in Amerika. Zo hebben de Miami Dolphins FanVision, een vergelijkbaar systeem waarbij alle jaarkaart houders een draadloos apparaat gratis tot hun beschikking krijgen waarmee ze tijdens de wedstrijd live videobeelden, statistieken etc kunnen bekijken.
image
Dat "live replay" techniek niet alleen ingezet kan worden ter verbetering van de fan expierince maar ook voor extra inkomsten is wel duidelijk. Zo zijn ze bij de Miami Dolphins bezig om het mogelijk te maken via het FanVision systeem merchandise te bestellen. Ook worden sponsor boodschappen weergegeven op het scherm en voor en na de wedstrijd zijn pre en after game beelden te zien en worden ook andere evenementen gepromoot. Daarnaast is het voor Fans natuurlijk extra aantrekkelijk om een jaarkaart te nemen om de beschikking te krijgen over dit apparaat. Hoelang zou het duren voor een Nederlandse voetbalclub hiermee aan de slag gaat?