Zwemmen 2.0?

Met het WK schaatsen net achter de rug en de beslissende fase van de Champions League volop bezig, denk ik aan de ontwikkelingen in de sport en de gevolgen voor wat eens mijn sport was: zwemmen.

De underdog
Topzwemmers weten dat zij niet de bekendste gezichten zijn in de sportwereld. Als er al eens zwemmen op TV is, dan is het vaak vanuit een hoekje in het zwembad. Zelden wordt het zwemmen echt goed in beeld gebracht met veel camera's. In Nederland kan men nog wel wat leren van het buitenland wat dat betreft. Bij één van mijn eerste internationale wedstrijden in 1995(!) in Engeland stak men al een camera aan een stokje in het water, simpel maar effectief. Hoe vaak hebben we in Nederland onderwaterbeelden van toppers? En als de zwemmer zelf in beeld komt, heeft ie mogelijk zijn badmuts nog op en zijn zwembril nog in zijn ogen staan. Goed voor de herkenbaarheid!

De rol van social media
Gelukkig hebben we nu de social media. En de zwemmers hebben het ontdekt. Er zitten drie zwemmers bij de leukste 10 Nederlandse sporters op twitter volgens Linkeballen, Ranomi Kromowidjojo, Nick Driebergen en Femke Heemskerk.

@Ranomikromo is wellicht de bekendste als rijzende zwem-ster. @Nick3bergen laat ons zien dat hij niet alleen met zwemmen bezig is maar ook met voetbal (Ajax en Rijnsburgse Boys).

@femkeheemskerk geeft ons ook via Facebook inzicht in haar avonturen in Marseille bij haar Franse trainer.
En dan is er nog @sebastiaanverschuren. Tijdens het EK in Eindhoven met de vreselijk lange #ecswimming2010, was hij geblesseerd aan zijn vinger. Daardoor kon hij zelf niet meedoen, maar werd hij misschien wel bekender (we zullen nooit weten of hij met 2x Goud koning van Eindhoven was geworden) dan als hij wel had meegedaan. Zo werd hij de officieuze twitterverslaggever voor iedereen die het niet op de TV kon volgen, (uiteraard was de NOS niet aanwezig). Hij was in ieder geval sneller en accurater dan de officiële knzb tweets van @knzbned. Kortom, via de social media krijgen de topzwemmers een gezicht, worden ze een stuk interessanter voor eventuele sponsors en is de zwemfan, die via de traditionele kanalen maar 1x per 4 jaar (O.S.) aan zijn trekken komt, voorzien van informatie over zwemmers en zwemmen.

In de breedte
Dan de actieve/breedtesporter, wat kan deze met de nieuwe ontwikkelingen in de sport, zoals mobiel.
Dat water maakt het toch lastig. Zwemmen met een hardslagmeter lukt eigenlijk al niet. Mannen moeten (weer) een badpak aandoen, anders blijft de band niet zitten. Maar de verbinding naar je horloge is er ook niet. Iphone, gps? Vergeet het. Natuurlijk zal een waterdichte versie mogelijk zijn, maar de afstanden die een zwemmer in een training in een bad aflegt zijn te klein om iets met gps te kunnen In Eindhoven zijn echter mooie ontwikkelingen. Hier dient de top echt de breedte. Wat in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion is ontwikkeld voor de toppers van NZE, is nu ook beschikbaar voor iedereen. Op de cm en op de honderdste kan bekeken worden hoe de start of de zwemtechniek verloopt en krijgt men feedback op de eigen techniek. Nu nog wat betere filmpjes op de website, niet op video zetten wat je ook in tekst kan uitleggen, maar echt laten zien wat er allemaal kan.

Tot slot
Overigens kunnen zwem- en triathlontrainers volgende week zaterdag komen kijken als InnoSportLab Eindhoven in samenwerking met het Pieter van den Hoogenband zwemstadion een demonstratie van de meest innovatieve zwemanalyses en metingen ter wereld organiseert, zoals ze het zelf zeggen. Kijk op www.swimcentre.nl/DemoISL