Sport 1.0 of 2.0 binnen het wielrennen

Afgelopen weekend is met de Omloop van het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne het Europese wielerseizoen van start gegaan. Naast dat we weer hebben kunnen genieten van mooie sport met Nederlands succes (Sebastian Langeveld won de Omloop), was het gesprek van het weekend ‘de oortjes’. De internationale wielerunie (UCI) had bepaald dat deze beide wedstrijden zonder oortjes gereden moesten worden. Het merendeel van de renners was hier fel tegen en dreigde zelfs van start te gaan met de oortjes. Als dat zou gebeuren zou de UCI jury zich uit de wedstrijd terug trekken en zou de wedstrijd afgelast worden. 

Introductie
Kort voor wie niet zo thuis is in het wielrennen. Bijna alle wielrenners in het profpeloton rijden met een ‘oortje’ met radioverbinding met de ploegleiderswagen. Hierdoor is mogelijk om informatie uit te wisselen tussen de ploegleider en renner. Een aantal renners heeft alleen een oortje omte luisteren, sommige renners hebben ook de mogelijkheid om terug te communiceren met de ploegleider. Het grote bezwaar van de UCI tegen de oortjes is dat het de koers ‘kapot zou maken’. Renners weten continue hoe alles er voor staat en zijn daardoor veel beter in staat om de koers te regisseren. Daarnaast zouden renners niet meer in staat zijn om zelf beslissingen te nemen omdat ze alleen doen wat de ploegleider zegt dat ze moeten doen. Renners brengen hier tegen in dat de oortjes de koers veilig hebben gemaakt doordat ze veel beter op de hoogte zijn van de situatie die er aankomt en ze zijn minder afhankelijk van het toeval, ze kunnen bijvoorbeeld makkelijker aangeven dat ze lek rijden of mechanische problemen hebben.

Sport 1.5
Als we met ‘Sport28’ ogen naar deze discussie kijken, dan gaat het bij de oortjes volgens mij over Sport 1.5. Er wordt wel iets gedaan met moderne communicatie middelen, het heeft echter weinig toegevoegde waarde om de sportbeleving van de kijkers, en ook de renners en ploegleiders denk ik, te verhogen. In mijn vorige blog heb ik al aangegeven dat ik voorstander ben om in de sport een duidelijke keuze te maken. Of de wielersport  kiest voor Sport 1.0 en verbied in dat kader binnen het wielrennen in alle wedstrijden het  gebruik van de oortjes. Dat leidt denk ik inderdaad tot een ander soort wedstrijd, en anders hoeft niet per se beter te zijn.

Sport 2.0
Een ander mogelijkheid zou zijn om te kiezen voor Sport 2.0. Dan zou de UCI nog eens het stuk van Gijsbregt Brouwer over de trends in Sport 2.0 2010 en ook de trends voor 2011 kunnen lezen en die toepassen. Dan wordt het kanaal van de oortjes open gezet en beschikbaar gesteld voor de (social media) kijkers (zoals in de Formule 1 al gebeurd). En er gaat informatie toegevoegd worden. Als fanatiek fietser ben ik zeer benieuwd met welke snelheid er nu echt gefietst wordt, welke hartslag hij heeft, welk vermogen hij levert, welke versnelling er op een klim wordt gereden. Dit zijn allemaal gegevens die inmiddels wel beschikbaar zijn, maak ze real-time beschikbaar voor de ploegleider en de consument. Op die manier wordt een koers volgen nog mooier en interessanter. Ik kan later de waarden van de prof met mijn eigen waarden vergelijken, je krijgt een beter inzicht in de koers, kunt beter begrijpen waarom een bepaalde renner even niet meedoet.

Ik wil hier geen voorkeur uitspreken voor één van beide varianten. Ik vind wel dat er gekozen moet worden in overleg met alle partijen, dus ook de renners.