My Laps heeft helaas “different lanes”

In de hardloopwereld is het tegenwoordig niet meer weg te denken, de chip. Moest je vroeger zelf je nettotijd (werkelijk gelopen tijd) opnemen bij grote wedstrijden, waar voor grote groepen het vaak minuten duurt voor ze over de startstreep zijn, tegenwoordig gebeurt dat in Nederland bij alle grote wedstrijden via de ‘Champion chip’.

Terug in de tijd
Even tussendoor, ik schrijf met nadruk Nederland. Toen ik in 2007 op vakantie was in Australië deed ik al daar mee aan de City to Surf run. Dat is het grootste hardloop evenement van het zuidelijk halfrond met 37.000 deelnemers. Tijdregistratie vond daar plaats door middel van het bij de finish uitdelen van briefjes met daarop een finishtijd afgerond op 5 seconden. Dat briefje werd dan aan een code die van je startnummer werd gescheurd gehecht om zo loper en tijd samen te brengen, brutotijd dus.

Het idee voor Champion Chip ontstond in 1992 bij de Zevenheuvelenloop. In 1993 was er een test bij deze loop en in 1994 was de marathon van Berlijn de eerste grote wedstrijd die de Champion Chip gebruikte. Inmiddels is de chip niet meer weg te denken uit de hardloopwereld en zijn er vele extra’s aangekoppeld. Via de chip weet elke loper nu zijn eigen nettotijd en kan die online delen met anderen. Ook worden er, als er meerdere matten worden gebruikt, tussentijden opgenomen. Die kunnen met een sms-service naar vrienden en bekenden worden gestuurd. Laatste jaar is er ook steeds meer sprake van een real-time online weergave van doorkomsten en tussentijden. Via de chip kan ook iedereen naar afloop zijn eigen door- of aankomst terug kijken door een koppeling aan video en/of foto registratie. Derde partijen verzorgen dit en bieden dan meteen aan de gebruikers aan om foto’s of video’s te kopen. Ook voor wedstrijdorganisaties beidt het systeem uiteraard zeer veel voordelen. De uitslag service is vergaand vereenvoudigd en ook kan er, door een goede plaatsing van de matten, gecontroleerd worden of iedereen wel het hele parcours heeft afgelegd.

Opkomst van de chip
Dit succes in de hardloopwereld heeft andere sporten aan het denken gebracht en inmiddels is het systeem in vele andere sporten in gebruik. Meestal eerst op het hoogste niveau (b.v. de transponders bij schaatsen), maar daarna ook bij niveaus er onder. Op alle ijsbanen in Nederland is er nu een systeem aangelegd dat alle rondetijden van iedereen met een chip registreert. Een schaatsers kan na afloop meteen online zien hoeveel ronde hij heeft gereden, wat zijn rondetijden waren, etc. Voor duursporters, die vaak erg gericht zijn op cijfers, tijden en afstanden, een zeer mooi iets. Ook in het wielrennen is de chip inmiddels verplicht voor alle landelijke wedstrijden. Wie wel eens een wielerwedstrijd (vaak op kleine rondjes van 1 tot 2 km) heeft meegemaakt weet dat het voor juryleden (meestal ‘wat oudere’ mannen) vaak erg lastig is om bij te houden wie in welke ronde rijdt. En om te zien wie er nu gewonnen heeft als er 8 man bijna tegelijk over de finish komen. Ook hier heeft de chip zijn waarde inmiddels al ten volle bewezen.

Eén chip voor iedere sport
Om de chip voor snellere sporten dan hardlopen te kunnen gebruiken is het bedrijf Champion Chip gefuseerd met AMB-it. Dit bedrijf is marktleider in gemotoriseerde sporten. Beide bedrijven zijn gefuseerd tot MyLaps en leveren nu naast de Champion Chip ook de Pro Chip, geschikt voor snellere sporten als, wielrennen en schaatsen (aldus de website). Dat lijkt ook voor de consument mooi, maar juist hier zit een grote adder onder het gras. Een trend in (duur)sportend Nederland is dat de recreatieve sporter zich niet meer tot één sport beperkt, maar vaak meerdere duursporten en bijbehorende evenementen beoefend. In mei de Amstel Gold Race, in september de Dam tot Dam loop en dan in februari de alternatieve Elfstedentocht is iets wat veel sporters doen. Dus wat is er mooier dat je als duursporter één chip zou hebben die je bij al die sporten zou kunnen gebruiken. Helaas, dat kan dus niet. Als je met een eigen chip aan deze wedstrijden mee wilt doen dien je twee chips aan te schaffen à €98,- voor de Pro en €28,- voor de Champion chip classic. En niet alleen dat, je staat op twee plekken geregistreerd, je resultaten zijn niet via één pagina te bekijken, allemaal nadelen. De vraag is dus waarom MyLaps niet één chip maakt? Waarom niet er voor gezorgd dat de ProChip ook bij hardlopen gebruikt kan worden, waarom niet de Championchip bij wielrennen ingezet (in de triathlon gebruiken ze deze chip ook, en daar wordt toch ook gezwommen en gefietst). Dan zou het een nog beter product zijn. Want dat het een mooi product is, dat staat niet ter discussie.