De verbonden sporter: Nike Plus en Runkeeper geven een kijkje in de toekomst

Sport draait om data. Een van de belangrijkste ontwikkelingen in de sport van de afgelopen tijd is wat ik de emancipatie van de amateursporter noem: iedereen heeft toegang tot data die vroeger alleen beschikbaar waren voor professionals. De iPhone biedt, real time, snelheid, locatie, afgelegde kilometers, maar steeds vaker ook lichaamskenmerken zoals hartslag. Deze data zijn enerzijds vooral voor de individuele sporter, maar bieden gezamenlijk een schitterende set om te analyseren, weer te geven of te koppelen aan andere apparaten. Zowel Nike Plus als Runkeeper kwam recent met interessante ontwikkelingen op dit gebied.

Nike Plus lopers van New York in beeld
Om te zien wat het samenvoegen en vooral weergeven van data kan opleveren is dit experiment met Nike Plus interessant. Natuurlijk lopen de New Yorkers vooral in het Central Park en langs de Hudson (de rode lussen). Ook waren er andere opvallende zaken, van simpele fouten (een meting beneden zeeniveau of op een paar kilometer hoogte) tot opvallende zaken die logisch te beredeneren waren. In de laatste categorie: de NYC marathon lopers die massaal rond het Guggenheim museum "verdwenen". Wat bleek, de iPhone batterij was op daar. De time lapse video met runs verdeeld over de dag is schitterend. En voor de gemeenteambtenaren is de kaart met punten waar hardlopers het meest stil staan van belang (stoplichten).

Overigens zitten mijn runs van begin september vorig jaar hier waarschijnlijk tussen.Heatmap van NYC hardlopers

Runkeeper opent zijn API en daarmee een gezondheidsnetwerk
Runkeeper verzamelt sinds haar lancering drie jaar geleden data van sporters. Eerst voornamelijk enkele lopers, tegenwoordig meer dan 6 miljoen atleten verdeeld over voornamelijk duursporten en fitness. Data van gewicht tot hartslag en van wattage tot slaapduur. Aan deze data zijn tot nu toe voornamelijk apparaten (of sensoren) gekoppeld die data in het "gezondheidsnetwerk" van Runkeeper pompen: de Runkeeper app zelf, wireless weegschalen en hartslagmeters. Met het open zetten van de API is ook de mogelijkheid de andere kant uit gemaakt. Nu kunnen de verschillende data makkelijk gekoppeld worden en kan er kruisbestuiving ontstaan: voedingsadvies gekoppeld aan je sportactiviteit, gelijkwaardige hardloopmaatjes gekoppeld aan je checkins (Foursquare) en op termijn (para)medische adviezen voor een gezonder leven. 

De impact van deze enorme bergen sportdata is nauwelijks te bevatten en ook nauwelijks te beschrijven. Wat de combinatie van ontelbare verbonden sensoren, mensen die hun leven vast leggen (quantified self) en de verbinding met het internet en talloze databases gaat betekenen is nu nog niet te zeggen. Maar de input en feedback cirkel van het net gaat onze sportbelevenis compleet veranderen.