Sportverenigingen worden cashless met mobiel betalen

Criminaliteit en cash zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Helaas krijgen sportverenigingen (waar relatief veel cash in omloop is) er regelmatig mee te maken. Sterker nog de combinatie van cash, criminaliteit en sportverenigingen koste Huib Krooder (penningmeester bij de lokale sportclub) zijn leven. Een somber begin.. nu naar de zonnige toekomst voor mobiel (en dus cashless) betalen. Rabobank introduceerde het mobiel betalen recentelijk bij vier hockeyverenigingen en zien sportverenigingen als de ultieme testcase om het mobiel betalen te introduceren. Sport28 hield tijdens de Champions Trophy in het Wagener Stadion een exclusief interview met Gert-Jan Rosken - Businessdevelopment Manager bij de Rabobank - en vroeg hem alles over de toekomst van mobiel betalen bij sportverenigingen.

Gert-Jan, om te starten met een korte toelichting: Hoe werkt het mobiel betalen?
" Er wordt gebruikt gemaakt van Near Field Communication (NFC). Voorlopig werken we met een sticker, een afrekendevice en een cashpoint. De sticker plakt de gebruiker op zijn telefoon en aan de sticker wordt een mobiele portemonnee gekoppeld. Er kan voor worden gekozen om (bijvoorbeeld via iDeal) een bedrag over te maken of om automatisch op te laden wanneer het saldo onder een bepaald bedrag komt. Het afrekendevice is een scanner en via het cashpoint kan het saldo beheert worden en kunnen er bedragen aan andere portemonnees worden overgemaakt. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om één teampas (het welbekende potje) aan te houden en hier gezamenlijk een bedrag naar over te maken. In de toekomst zitten de stickers ingebouwd in de telefoons. Grote voordeel ten opzichte van chip is het geld bij de bank staat. Zodat wanneer je de pas blokkeert het geld wat op de rekening stond niet verloren gaat. Wat bij de chip wel het geval is. "

Waarom lenen sport en met name sportverenigingen zich voor mobiel betalen?
" Allereerst is het een interessant feit dat de tijd voordat een persoon beseft dat de portemonnee weg is gemiddeld twee uur duurt terwijl dat bij een telefoon slechts een kwartier is. Een telefoon heb je (naast je portemonnee) ook altijd bij je. Er gaat bij sportverenigingen veel cash in omloop, omdat het een combinatie is van kleine bedragen en (te) dure pindevices. Met een starterspakket kunnen verenigingen al vanaf €149,- en €10,- p.m. beginnen met mobiel betalen. Het moet laagdrempelig zijn voor zowel de bezoeker als de vereniging. "

Waarom is er gekozen voor hockeyverenigingen als testcase?
Veel (lokale) Rabobanken hebben affiniteit met hockey, een cultuur waarin we zien dat smartphones en online geïntegreerd is in het verenigingsleven. De verenigingen Kampong, Den Bosch, Westland en Eindhoven zijn vier bloeiende verenigingen waar wekelijks veel cash in om ging. De enorme aantallen kleine bedragen die werden afgerekend worden nu vervangen voor mobiel betalen en bezoekers zien en ervaren het gemak.

Hoe ziet het toekomstbeeld voor mobiel betalen eruit?
" In 2015 denk ik dat iedereen gebruik maakt van mobiel betalen. Verenigingen weten dan niet beter dan dat alle betalingen elektronisch en via de mobiel worden gedaan. De weg naar 2015 kent een langzame adoptie waarin mobiel betalen stapsgewijs zal worden geïntroduceerd. De komst van de nieuwe generatie smartphones (waar de technologie in is geïnstalleerd) zal zorgen voor een enorme boost. Als je nadenkt over het aantal handelingen die je moet verrichten voordat je cash kan betalen en hoeveel gemak mobiel betalen met zich meebrengt dan is het optimaliseren van de juiste technologie en valt of staat het mobiel betalen met de plaatsten waar er betaald kan worden. Richting het einde van 2011 is het zaak om te implementeren, evalueren en optimaliseren. Aan het einde van 2011 willen we in totaal 30 hockeyverenigingen ondersteunen die volledige gebruik maken van mobiel betalen. Buiten de hockeyverenigingen is mobiel betalen overal te introduceren. Sportevenementen en ook sportstadions zijn vaak een bron voor cash of vervangen deze voor eigen plastic muntjes. Met dit systeem kan er bij elke (sport)gelegenheid worden betaald. In 2015 hoopt Rabobank terug te kijken als ondersteuner van de eerste hockeyverenigingen die overging op mobiel betalen. "