Hardlopen en GPS, als app op je Phone of een apart horloge 2.2

Deel 2: Apps en horloge's vergeleken

2.2: De training


Tijdens het trainen zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de apps en de horloges. Ten eerste is er de plek van dragen. Een horloge is licht en makkelijk mee te nemen aan de pols en ook makkelijk te bekijken tijdens de training. De smartphone daarentegen moet, om goed te kunnen worden bekeken in de hand worden gedragen. Als je dat niet prettig vindt dan kun je allerlei accessoires kopen om je smartphone mee te nemen. Een band om de arm zoals hier afgebeeld is de meest gebruikte oplossing. Nadeel hiervan is dat het display niet makkelijk af te lezen is onderweg. Zowel het horloge als de apps hebben meerdere schermen waar tussen onderweg geschakeld kan worden. Het aantal schermen, het aantal velden en de informatie op de diverse velden van de Garmin horloges is volledig instelbaar, bij de apps is alles voorgeprogrammeerd en niet te wijzigen.

Navigeren tijdens het lopen
Grote voordeel van de apps op een smartphone is dat ze allemaal een scherm hebben met een kaart zodat je kunt zien waar je precies bent. Mocht je de weg kwijt zijn is dat heel handig (en op de Iphone zit Google Maps standaard geïnstalleerd die je kan gebruiken om de weg terug te vinden). Dat hebben de Garmin horloges niet. De 310 heeft wel een scherm waar op een kruimelspoor te zien is hoe je gelopen hebt. Aan de hand daarvan is vaak wel de weg terug te vinden. De 405 en 610 hebben alleen een optie terug naar Start waar je precies dezelfde weg teruggestuurd wordt. Dat zou dus in theorie 15 km extra kunnen opleveren terwijl je vlakbij je bestemming bent. Als je je vertreklocatie hebt opgeslagen in je Garmin dan kun je wel je GPS laten aanwijzen waar dat beginpunt ligt. Dat is wel hemelsbreed en houdt niet rekening met allerlei obstakels die je onderweg tegen komt.

GPS ontvangst tijdens het lopen
Een van de grootste verschillen die ik heb opgemerkt is de GPS ontvangst. Mijn ervaring is dat de Garmin horloges het duidelijk beter doen dan mijn Iphone. In deel 1 heb ik al een voorbeeld laten zien uit Corsica, maar ook hier in Nederland zitten er nog wel eens verschillen in ontvangst. Niet altijd, het gaat ook heel vaak wel goed en zit er nauwelijks verschil tussen beiden, GPS is ook niet 100% betrouwbaar. Als eerste wil ik hieronder twee afbeeldingen laten zien van een training vlakbij mij in de buurt. Tijdens een training liep ik onder een flat door en heb ook nog een klein rondje onder de flat gelopen om goed het verschil te kunnen zien.



Duidelijk is te zien dat Garmin het rondje onder de flat wel redelijk meeneemt en RunKeeper helemaal niet. Tweede voorbeeld is van een duurloop in de bossen en over de hei rond Putten met de Garmin 610 en de Garmin Fit app. Hieronder is een screenshot van het overzicht van Garmin Connect op de Garmin Fit app. Duidelijk is te zien dat dezelfde loop verschillende afstanden opleverde. De Iphone heeft een heel deel geen GPS ontvangst gehad. Dat de loop ook langer duurde heeft te maken met het feit dat de Garmin Fit app geen autopauze heeft en ik in die training een paar keer ben gestopt.

Door de moeizamere ontvangst varieert de weergegeven snelheid ook veel meer op de apps waardoor je als loper ook een minder goed beeld krijgt hoe hard je precies loopt. Bij een loopje van 12 km/u varieerde de snelheid bij RunKeeper wel van 7 tot 20 km/u! Daarnaast geven alle apps de snelheid in km/u weer terwijl de Garmins bij lopen standaard het tempo geven (min/km), dat laatste is voor de meer ervaren lopers prettiger.

Trainingsopties
Alle Garmins hebben een aantal voor lopers zeer interessante opties, zoals autopauze (stoppen met tijdwaarneming als je stilstaat), autolap (automatisch tussentijden registreren op basis van gelopen afstand, tijd of door het laten herkennen van een punt). RunKeeper en ook iMapMyRUN hebben inmiddels een autopauze functie. Deze werkt echter nog niet optimaal zoals hieronder te zien is. De rode lijn is het gelopen stuk, de gaten daar tussen heeft RunKeeper de tijdwaarneming stil gezet vanwege de functie autopauze. Deze training heeft RunKeeper voor mij dan ook op 6,95 km gezet in 36:45 en de Garmin 610 8,1 km in 40:30. Autolaps hebben de meeste apps ook, alleen niet de functie om door middel van het markeren van een locatie automatisch rondes te laten markeren. Met de Garmins kun je bij een wedstrijd met meerdere rondes bij de start kiezen voor markeren van locatie. Elke keer als je dan de start passeert maakt Garmin een lap aan. Erg handig om na afloop te controleren of je je race goed hebt ingedeeld. Hieronder een voorbeeld van een crosswedstrijd met drie rondes, duidelijk is te zien dat de race niet goed opgebouwd is.

Zoals in deel 1 beschreven kun je met de apps niet onderweg ook zelf rondetijden opnemen. Dat vind ik wel een groot gemis. Nu kan je nauwelijks handmatig een goede interval training doen. Ook is er onderweg niks aan te passen aan de apps. Kom je er onderweg achter dat je vergeten bent de autolap op 1 km te zetten en je wilt dat per se instellen dan moet je de app helemaal stoppen en weer opnieuw instellen. Er worden dan twee verschillende trainingen geregistreerd. Bij de Garmins is alles onderweg nog te veranderen. Zo wil ik tijdens wedstrijden de autopauze uit hebben staan, in wedstrijden loopt de klok immers wel door (in duursport bestaat het fenomeen tijdrekken niet). Ik ben er wel eens onder de wedstrijd achter gekomen en heb dat toen snel kunnen veranderen.

Wat de apps wel kunnen en de Garmins niet is je data live delen via social media. Bij RunKeeper zit dat in het Elite pakket, bij MapMyRun kan dat (nog) gratis. Net als Nike+ kan dat via Facebook en/of Twitter.

Hartslagmeting
Hierover kan ik kort zijn, beiden doen het even goed. Er is geen verschil te merken in geregistreerde hartslag tussen de Garmin 610 en de Garmin Fit app. Beiden verwerken het signaal van dezelfde hartslagmeter band op exact dezelfde wijze. Ik heb niet kunnen testen hoe de Wahoo adapter met RunKeeper werkt, misschien zijn er Sportnext lezers die daar iets over kunnen zeggen.

Muziek afspelen
Veel lopers vinden het prettig om met muziek te lopen. Nu zit er op een smartphone eigenlijk al een standaardmuziekspeler, maar bijna alle apps hebben de een geïntegreerde muziekspeler, alleen iMapMyRUN heeft dat niet. Bij Nike+ is het zo dat als je de muziek stopt dat dan ook je stopwatch stopt, bij de Garmin Fit app kan de muziek onafhankelijk van de stopwatch aan- en uitgezet worden. Van RunKeeper heb ik het niet getest, dit omdat ik zelf het hardlopen met muziek echt heel vervelend vind. Na één keer met muziek gelopen te hebben was ik het echt zat. Ik ben dus benieuwd of er andere ervaringen met de apps en muziek zijn.

Morgen deel 2.3 - na de training