Hardlopen en GPS, als app op je Phone of een apart horloge 2.3

Deel 2: Apps en horloge's vergeleken

2.3: Afsluiting van de training

Als je klaar bent met trainen kun je met je smartphone meteen de resultaten delen via social media. Alle apps vragen of je de training wil bewaren, of je hem wil delen en geven ruimte voor een kort commentaar. Bij de Garmin kan dat niet meteen, je moet eerst bij een pc staan waar een ANT+ dongle is aangesloten en waar de Garmin ANT agent op geïnstalleerd is. Als dat zo is dan gaat dat ook snel. Zodra de dongle je Garmin herkent gaat hij de gegevens overdragen, zowel naar Training center als naar Garmin Connect online. In Garmin Connect kun je dan nog allerlei zaken aanpassen, daar is ook een knop om de training te delen via verschillende social media.

Alle apps hebben de mogelijkheid om achteraf terug te kijken waar je gelopen hebt. RunKeeper heeft alleen maar een statische kaart, Nike+ heeft een kaart met daarop de mogelijkheid je loop terug te spelen waarbij je een aantal data (tijd, snelheid, afstand, hoogte en indien gebruikt HF) ziet meelopen. Ook op Garmin Connect is deze mogelijkheid aanwezig in de zogenaamde player. Daarbij kan ook de nog de snelheid van afspelen worden aangepast. De meest spectaculaire player om te zien heet echter MapMyRUN, daar hebben ze een 3D weergave.

Wat nog een pluspunt van Garmin Connect is, is dat je twee trainingen met elkaar kunt laten vergelijken. Stel je herhaalt een eerder gedane training dan kun je in één oogopslag zien waar de verschillen zitten in de uitvoering.

Samenvattend
Hierboven zijn de grootste verschillen tussen de apps en losse sporthorloges als de Garmin 405 of 610 uiteengezet. Beiden doen in principe behoorlijk goed wat ze moeten doen. Wel zijn de apps afhankelijk van de GPS ontvangst van de smartphone en die is op mijn Iphone niet altijd optimaal. Ben je een serieuze loper die alle mogelijkheden van GPS en GPS gestuurde training wil benutten dan is een GPS horloge eigenlijk een must. Het heeft zo veel meer functionaliteit en een beter GPS bereik en daarnaast wordt de loopbeweging niet gestoord door een extra “ding” dat je mee moet dragen dat de smartphone apps niet voldoen voor deze groep lopers. Ik gebruik ze alleen als ik per ongeluk mijn GPS horloge heb laten liggen. Als je een smartphone hebt en een loper bent die eigenlijk vooral wil weten hoever en hoe snel hij heeft gelopen dan kun je prima af met één van de apps. Wel zou ik dan adviseren op de telefoon in een band om te doen en niet mee in de hand te lopen, dat laatste beïnvloed de loopbeweging namelijk negatief. Kies je voor een smartphone met app dan is natuurlijk de vraag welke app je moet nemen. In deel 3 van deze serie zal ik nader ingaan op de verschillen tussen de diverse apps.