Spelen voor het hele land, het kan!

In een van zijn blogs schreef Herbert Wolff, dat het Olympic Park veel goeds brengt voor Oost-London. Eveline Demeyer stelt hem vervolgens via Twitter de vraag, hoe de rest van Groot-Brittannië aankijkt tegen Spelen en hoe enthousiasme is gekweekt voor dit mega-event.

Bij aanvang van deze eeuw was men in London al volop bezig met het bid voor 2012. Al snel wordt duidelijk dat de Britse steden en regio’s het bid alleen steunen als ook zij profiteren van de Spelen. In 2003 wordt daarom een werkgroep opgericht die de belangen en kansen voor de rest van het land bewaakt: de Nations and Regions Group (NRG). Deze unieke groep bestaat uit vertegenwoordigers van de naties Schotland, Wales en Noord-Ierland en de Engelse regio’s.

Drie speerpunten
Na het binnenhalen van de Spelen in 2005 kiest de NRG voor drie speerpunten: sport, economie en sociaal-maatschappelijke impact. Met de hulp van de NRG ontstaan in het hele land werkgroepen die hun best doen om hun eigen regio van London 2012 te laten profiteren. Tot nu toe hebben de werkgroepen al behoorlijk wat voor elkaar gekregen. Ik noem hier een paar successen, in toekomstige blogs wil ik hier nog verder op ingaan.

Sport
In het hele lang worden meer dan 500 sportstimuleringsprojecten georganiseerd. Op topsportgebied worden een groot aantal top-trainingsaccommodaties opgeknapt en verbeterd. Dat zorgt ervoor dat tot nu toe 118 NOC’s deze accommodaties als pre-Games trainingslocaties gebruiken. Bijna 60% van deze accommodaties ligt buiten London en het Zuidoosten van Engeland.

Economie
Niet minder dan 98% van alle Olympische opdrachten worden aan Britse bedrijven toegekend. Bijna de helft van alle opdrachten worden door ondernemingen buiten London uitgevoerd.

Sociaal-maatschappelijke impact
In het hele land worden er in totaal 2.012 zogenaamde Inspire Projects gerealiseerd. Het merendeel zijn sociaal-maatschappelijke projecten gericht op integratie, gezondheid en vrijwilligerswerk. Tijdens de Culturele Olympiade http://festival.london2012.com/ vinden nog eens 325 projecten in geheel Groot-Brittannië plaats.

Fakkelloop
Voor diegene die in Groot-Brittannië ondanks alle projecten nog steeds niets merkt van de Spelen, heeft het organisatiecomité bovendien nog de fakkelloop. Gedurende 70 dagen bezoekt de Vlam alle hoeken van het land. 95% van alle Britten zullen slechts 16 km hoeven te reizen om de Vlam te zien.

Kennisuitwisseling
Ik zie interessante parallellen tussen de NRG, London 2012 en het Olympisch Plan. Een kennisuitwisseling tussen de Britse regio’s en de Nederlandse provincies is wellicht een interessant project voor mij en Olympisch Vuur voor volgend jaar.

@Eveline016: Gefeliciteerd met het boek Transform, over de ontwikkelingen rondom het Olympisch Park!

Maak kans op het boek Transform door antwoordt te geven op de volgende vraag:
Hoe heten de twee mascottes van London 2012?

Het antwoord kan je via Twitter naar @HerbertWolff met vermelding van #HerbertInLonden, via de Facebook pagina of via de mail naar online@olympisch-vuur.nl

Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028.

Volg Herbert Wolff op Twitter (@HerbertWolff)
Lees de eerder blogs van Herbert Wolff op de website van NOC*NSF