Herkenbaarheid van Olympische sponsors: nog werk aan de winkel

De imagoherkenbaarheid van bedrijven die optreden als sponsor van de aanstormende Olympische Spelen van Londen laat te wensen over en moeten nog worden gerealiseerd. Dat blijkt uit een enquête van het Ipsos MORI Reputation Centre.

Met nog zes maanden te gaan tot de opening van de Spelen, blijkt de spontane bekendheid van de bedrijven die de Spelen sponsoren erg laag, waarbij drie op vijf ondervraagden (59%) niet in staat zijn om alle sponsors bij naam te vermelden. Lange-termijn Olympische sponsors zoals Coca Cola en McDonald's zijn evenwel de meest bekende (11% elk), maar de meerderheid van de grote sponsors worden echter nauwelijks herinnerd. Slechts 1% van de ondervraagden vermeldt spontaan Panasonic of Samsung als sponsor, ondanks het feit dat beide bedrijven sinds lange tijd deel uit maken van het Olympische Partnerprogramma.

‘De Olympische Spelen vormen een prachtig platform voor het opbouwen van de bekendheid van merken. Uit de enquête blijkt dat er voor de sponsors nog werk aan de winkel is’, aldus Milorad Ajder, Managing Director van het Ipsos Reputation Centre. ‘Merkwaarde verhogen via het grootste multi-sport evenement ter wereld kan niet worden bereikt zonder merkbewustzijn.’

Bijna driekwart van de ondervraagden (73%) zeggen dat het herkennen van een bedrijf als Olympische sponsor geen invloed heeft op hun vermeende sympathie jegens dat bedrijf, terwijl één op de vier (27%) het erover eens is dat de sponsors van de Olympische Spelen een bijdrage leveren als een manier om iets terug te geven aan de maatschappij, in vergelijking met bijna de helft (45%) die het hiermee oneens is.

Londenaren daarentegen hebben de neiging om sneller de sponsors van de Olympische Spelen te herkennen en zijn meer ontvankelijk voor het idee dat door de Spelen te sponsoren een bedrijf een positiever image oplevert (23% in Londen ten opzichte van 18% in totaal).

Volgens Ipsos zijn de Londenaren het meer ermee eens dan de overige Britten (33% tegenover 25% in totaal) dat ethische en sociale verwachtingen van de sponsorende bedrijven hoger zijn dan die van niet-sponsors. Er is ook enige variatie tussen de verschillende leeftijdsgroepen. 15 tot 34-jarigen zijn zich meer bewust van de Olympische sponsors waarbij meer dan de helft (56%, in vergelijking met 41% in totaal) in staat is om ten minste één sponsor te noemen. Ze zijn het ook vaker erover eens dat de ethische en sociale verwachtingen van de sponsorende bedrijven hoger zijn dan anderen (30% tegenover 25% in totaal).

Het Ipsos-persbericht concludeert tenslotte. ‘De Olympische Spelen bieden hun sponsors een ongeëvenaarde kans om hun merk te promoten en de reputatie van het bedrijf te vergroten. Op dit moment echter kunnen de sponsors de groeiende mate van opwinding voor de Spelen nog niet evenaren die ondertussen wel wordt gegenereerd door dePR- en reclamecampagnes.’

De bovenstaande blog is geschreven door Christian Pierre en in samenwerking met ExtraSport gepubliceerd. ExtraSport.be brengt eigenzinnig sportnieuws geschreven door young-drive journalists.