Londen gaat voor zekerheid en snelheid

Het is weer tijd voor test events in London. En dit weekeinde was het de beurt aan de UCI Track Cycling World Cup in de Olympic Velodrome. London 2012 heeft zich ten doel gesteld vooraf aan de Spelen in alle Olympische en Paralympische wedstrijdaccommodaties test events te organiseren. Dat heeft twee redenen. Sporters en coaches kunnen alvast aan de accommodaties wennen en de organisatoren van de Spelen kunnen de functionaliteit van de accommodatie testen.

Britse trots
Bij eerdere Olympische en Paralympische Spelen waren test events niet in alle gevallen mogelijk. Dat had meestal een erg eenvoudige reden. De accommodaties waren gewoonweg niet af. London pakte het beter aan. De Olympic Velodrome werd in slechts 23 maanden gebouwd en is al sinds een jaar klaar voor gebruik. Hier zijn de Britten behoorlijk trots op.

Testen, testen, testen en nog eens testen
Het feit dat de Velodrome al helemaal gereed is, geeft de organisatoren gelegenheid om een behoorlijk aantal zaken te testen. Natuurlijk wordt de geschiktheid van de baan onder de loep genomen en wordt de resultaat- en tijdmeting getest. Maar er wordt tevens naar een soepele doorloop van de sporters in de accommodatie gekeken. Daarnaast wordt geanalyseerd wat de aanwezigheid van ongeveer 1.000 medewerkers en vrijwilligers betekent voor de accommodatie.

Australische expertise
De Britten willen natuurlijk dat tijdens hun Spelen een behoorlijk aantal wereldrecords sneuvelen. London 2012 heeft daarom Rob Webb ingehuurd. De Australiër heeft ruime ervaring met Olympische velodrooms. Hij was namelijk verantwoordelijk voor de wielerbanen van Sydney 2000 en Athene 2004.

Technische nieuwtjes
Om daadwerkelijk nieuwe wereldrecords veilig te stellen, heeft Rob Webb onder meer de finishlijn vijf meter naar achter verschoven. Hierdoor kunnen vooral de sprinters op de laatste meters nog snelheid maken. Daarnaast heeft de baan, van duurzaam dennenhout, in de bochten een helling van 42 graden. Ik heb me laten vertellen dat dit een behoorlijke neiging is, waardoor de rijders een extra duwtje in de rug krijgen. En als dat nog niet voldoende is, is het in de Velodrome een continue temperatuur van 28 graden Celsius. Warme lucht is immers dunner dan koude en dat leidt tot snellere tijden, schijnt.

Wilhemus
Maar blijkbaar heeft het wel allemaal effect. Tijdens de test events reden de Britse wielrenners twee nieuwe wereldrecords. Dat belooft veel voor de Olympische en Paralympische Spelen! En zeker niet alleen voor de Britse ploeg maar ook voor de Nederlandse wielrenners. Ik verheug me al op het Wilhelmus in de Olympic Velodrome.

Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028.

Volg Herbert Wolff via Twitter (@HerbertWolff)
Lees de eerdere blogs van Herbert Wolff op de website van Olympisch Vuur.