Legacy aan de kust

Herbert Wolff begint zijn blog met een quiz: Welke Olympische wedstrijd buiten London telt de meeste deelnemers? Juist, de Olympische en Paralympische zeilwedstrijd in Weymouth en Portland. Natuurlijk de moeite waard om dat gebied even te gaan verkennen....

Dromerig vissersstadje 
Na een treinreis van ongeveer 2,5 uur, met uitzicht op mooi Engels landschap, kom ik aan op het eindstation van de lijn: Weymouth. Weymouth telt 53.000 inwoners en lijkt dan ook op het eerste gezicht niets meer dan een klein, dromerig vissersstadje langs de zuidkust van Engeland. Maar niets is minder waar.

Verlaten haventerrein
Weymouth heeft woelige tijden achter de rug. Als de Britse marine namelijk besluit haar marinebasis op te heffen en in 1998 de laatste marinier Weymouth verlaat, betekent dit het einde van een eeuwenlange traditie en legacy van het stadje. Een verlaten haventerrein en een dorp met 7.500 arbeidsplaatsen minder blijft achter. Een zware klap voor Weymouth.

National Sailing Academy
Maar in 1999 komt  daar verandering in. De National Sailing Academy wordt opgericht en vestigt zich op het marineterrein. Zo ontstaat een nieuwe legacy voor Weymouth. De keuze voor de National Sailing Academy in Weymouth komt niet alleen vanwege het braak liggend stuk grond. De Royal Yachting Association heeft de wateren van Weymouth immers uitgeroepen tot de beste van Noord-Europa. De bocht van Weymouth staat bekend voor haar rustige zee, de gelijkmatige golven en de garantie voor een stevige wind.

Olympische Legacy
Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het bidcomité voor London 2012 voor Weymouth kiest als locatie voor de Olympische- en Paralympische zeilwedstrijd. De legacy van de Sailing Academy creëert dus een nieuwe legacy; een Olympische legacy. Maar profiteert Weymouth dan ook van de Spelen? Jazeker. Het terrein van de Sailing Academy is namelijk uitgebreid. Het atletendorp dat er gebouwd is, komt na de Spelen voor de sociale woningmarkt ter beschikking.

Snel naar de rest van de wereld
De lang geplande verbindingsweg tussen Weymouth en Dorchester, of eigenlijk naar de rest van de wereld, is versneld afgerond en de reistijd is daarmee teruggebracht (van soms meer dan een uur naar 30 minuten). Aan de eindpunten van deze verbindingsweg zijn park & ride parkeerplaatsen voor 600 auto's gecreëerd, zodat de mensen van Weymouth in de toekomst niet de auto maar de duurzame bus gebruiken.

Onder de indruk
Aan het einde van mijn bezoek aan Weymouth stap ik weer de trein in. Ik ben tamelijk onder de indruk dat ook in een klein stadje als Weymouth, zo'n 200 kilometer van London vandaan, de spirit van de Spelen werkelijkheid wordt.

Herbert loopt momenteel stage bij het LOCOG in London, elke week schrijft hij een blog om je op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen, die als voorbeeld of inspiratie kunnen dienen voor het Olympisch Plan 2028.

Volg Herbert Wolff via Twitter (@HerbertWolff)
Lees de eerdere blogs van Herbert Wolff op de website van Olympisch Vuur.