Olympisch Vuur verdient nog geen podiumplaats

Voorafgaand aan het jaarcongres van Olympisch Vuur was er de nodige rumoer. Het Mulier Instituut publiceerde een onderzoek waar uit naar voren kwam dat het draagvlak voor de Olympische Spelen in Nederland gedaald was tot dertig procent. Verschillende kranten zagen liever een tussenpauze en Jurryt ten Vooren riep (hier op sportnext) op tot meer dynamiek. Het is tijd voor een Olympisch Plan dat ook buiten de vergaderkamers een gouden medaille verdient.

Na de opening op een prachtig decor door dagvoorzitter Erik Peekel nam Camiel Eurlings als eerste het woord. Geïnspireerd door de man achter het succes van Rio 2016, Carlos Nuzman, verduidelijkte hij : “Om te winnen moet je soms eerst verliezen.” Rio had immers twee mislukte pogingen achter de rug voordat Brazilië de Olympisch Spelen van 2016 kreeg toegewezen. Daarmee verwees Camiel naar de hobbelige weg die het Olympisch Vuur tot nu toe heeft bewandeld. Opvallend was dat er volgens ZKH Prins Willem van Oranje in Nederland juist geen ruimte is voor meerdere pogingen. Als een paal boven water stond wel dat we 'samen door het vuur voor 2028' moeten gaan. Het ontbrak echter aan concrete doelstellingen, een stip op de horizon waar de private- en publieke sector (PPS) gezamenlijk naar toe kunnen werken.

Een ander belangrijk heikel punt is de keuze voor de speelstad. In een discussie (geleid door de dagvoorzitter) gingen de burgemeesters van de stad in op de voordelen van beide steden. Zo wordt Amsterdam internationaal erkend als de hoofdstad van Nederland en is daarmee gemakkelijker te vermarkten buiten de grenzen. Aboutaleb schetste dit anders door de cover van The New York Times erbij te pakken. Daarop stonden alle handelsstromen wereldwijd aangegeven. De stromen kwamen volgens de burgemeester van Rotterdam niet samen in Amsterdam, maar in Rotterdam. Hoewel het volgens ingewijden al lang duidelijk is dat de keuze zal vallen voor Amsterdam wordt er eerst gewacht op het resultaat van een onderzoek naar de verhoudingen van beide steden op internationaal niveau. Wanneer het onderzoek wordt afgerond bleef echter onduidelijk.

Tijdens het jaarcongres konden bezoekers deelnemen aan zestien verschillende workshops (variërend van informatie tot actief) en er vonden speeddates plaats om (maatschappelijke) sportorganisaties en bedrijven dichter bij elkaar te brengen. Dit leverde binnen een uur tijd meer dan zestig concrete matches op, waarbij de drie met de meeste kans op een definitieve samenwerking een reis naar de Olympische Spelen van London wonnen. Een aantal leden van het Topsportteam 2028 waaronder Jochem Uytdehaage en Jeroen Straathof fungeerde samen met Sport & Zaken als juryleden. De workshops waren een welkome afwisseling op het plenaire programma.

Startend met de meting naar het draagvlak waren er volgens Eric Eijkelenberg drie soorten groepen in Nederland. Grofweg gelijk verdeeld is een derde tegen, een derde voor en een derde weet het nog niet. De jeugd van de toekomst, Generatie 2028, is daarbij cruciaal.

“Er zijn veel verschillende meningen in Nederland, maar gezamenlijk staan we achter Oranje. Om gezamenlijk achter de Olympische ambitie te gaan staan, moet de jeugd van de toekomst (Generatie 2028) geïnspireerd worden voor de Olympische droom. “

In dat kader kondigde Olympisch Vuur 'in de kleedkamer' een nieuwe partner aan: Het Brabantse Rabobank Bergeijk committeert zich voor vier jaar aan Olympisch Vuur. In een samenwerking met 2Basics, verschillende gemeentes en scholen brengen zij meer sport in het lesprogramma. Het zijn goede initiatieven die we al eerder hebben gezien. Vraag is of de jeugd van de toekomst zich zo gemakkelijk laat vangen. Om de veertien procent met overgewicht aan te pakken zal je ze ook buiten schooltijd op vernieuwende wijze moeten motiveren. Een mooi voorbeeld hiervan is Zombies, Run! Een app die motiveert door sport, games, realiteit en virtualiteit te combineren. Precies waar de jeugd (die teveel op de bank met een spelcomputer doorbrengt) door wordt gemotiveerd.

Concluderend blijven er veel onduidelijkheden. Het draagvlak is lager dan ooit te voren en het ontbreekt aan concrete doelen om samen door het vuur voor 2028 te gaan. Het uitblijven van een keuze voor de speelstad is kenmerkend voor het Olympisch Plan. Het wordt inmiddels een cliché: keuzes maken en knopen doorhakken. Voorlopig verdient het Olympisch Plan daarom nog geen podiumplaats.