Nike en adidas hebben afgelopen maand vorm gegeven aan de running campagnes en wat opvalt is dat beide merken inzetten op 'the new action running'. Snelle korte bewegingen, explosief en uitdagend dat zijn de kernwaarden. Het is een trend die overigens binnen de sport breder gedragen wordt dan alleen bij hardlopen. Welk merk heeft deze ontwikkeling beter begrepen?
Sportification
De brede ontwikkeling is dat sporten uitdagender wordt gemaakt door het toevoegen van spelelementen zoals bijvoorbeeld bij hardlopen met korte sprintjes, springen en wegduiken. Het veranderd de eentonige ervaring en spreekt daarmee een nieuwe doelgroep aan. Maar om de maximale beleving te behouden zijn een aantal factoren van belang. Direct feedback, sportification en sociale interactie (multiplayer). Geen gamification maar sportification, omdat de toevoeging van gamification vaak uitloopt op het belonen van het doen van boodschappen of bezoeken van museums met badges en ranglijsten. Sportification gebruikt de eigenschappen van sport en maakt hier een (digitale) game van.
Adidas - Ready to Run
Adidas bracht begin vorige maand de trailer naar buiten over Franse jongeren die werden 'ontvoerd' en op pad werden gestuurd met een missie. Om de missies te voltooien moesten ze rennen, springen, vliegen, wegduiken en weer opstaan. Een compleet andere ervaring dan het rechtlijnige hardlopen door de bossen. Het spreekt met name een jongere doelgroep aan om het maximale uit zichtzelf te halen.
Nike - Game On, World
Kijkend naar de nieuwe trailer van Nike (Game On, World) wordt een vergelijkbaar beeld opgeroepen. Ook hier wordt hardlopen een uitdaging van rennen, springen, vliegen, wegduiken en weer opstaan. En toch is er een wezenlijk verschil in de kans van slagen.
Direct feedback, sportification en sociale interactie
Bij de Ready to Run campagne van adidas zijn de hardlopers namelijk afhankelijk van een externe organisatie die de sporter stimuleert om bepaalde opdrachten en handelingen uit te voeren. De technologie en platform van miCoach is nog niet dusdanig ontwikkelt dat het voor een blijvende uitdaging kan zorgen. Hoewel de trailer van Nike er vergelijkbaar uitziet speelt het Nike Plus platform (met fuels) een enorm belangrijke rol in de direct feedback, sportfication en vooral de sociale interactie (multiplayer). Het voegt een extra laag toe die in de toekomst van de sportbeleving een gewoon goed zal zijn. In de toekomst zullen alle sporten direct feedback geven, de sport uitdagender maken met sportification en de sociale interactie toevoegen door vrienden erbij te betrekken. Het costumizen van die (digitale) omgeving wordt overigens killing point nummer één.
In de basis of buitenspel?
En dan is het in die zin geen trend of een ontwikkeling maar de basis die nu al wordt gelegd voor de toekomstige sportbeleving. De sporter is vanuit origine een persoon die vraagt om uitdaging, feedback en sociale interactie. De sportmerken die hier niet in investeren zullen nog voor de volgende Olympische Spelen buitenspel staan.