Sporten voor de pers of de prijzen?

Sporters worden steeds meer een eigen merk, er komt gemakkelijker en meer data beschikbaar en we beleven alles real-time. Hoe kijken we over pak en beet 20 jaar tegen de ontwikkelingen in dit tijdperk aan? Zoals bij alles moet je om in de toekomst te kunnen kijken eerst het verleden begrijpen. Daarom startte de bijeenkomst over sport en social media van de Social Media Club Rotterdam eerst met een korte terugblik. Onder de torens van het Kasteel bracht Peter de Koning Bok de Korver, legende bij Sparta, tot leven. Zouden we hem destijds ooit met een stofzuiger in de hand hebben gezien?

Dat we in bijzondere tijden leven wordt bij de opening direct duidelijk. Bok de Korver, Spartaan in hart en nieren, maakte in oktober 1902 voor het eerste zijn debuut in het eerste elftal van Sparta en ondanks dat hij de club van Rood en Wit vijf maal naar het landschap-kampioenschap bracht weten we weinig over zijn leven. Wat at hij bijvoorbeeld graag of maakte zijn kinderen weleens ruzie op de training? Het vergelijk met Ruud Gullit, de stofzuiger, Kliko en container is snel gemaakt. Door de opkomst van social media weten we steeds meer over sporters. Sporters zijn daardoor in staat van hun persoon een eigen merk te creëren. Van Persie nationaal en Messi internationaal zijn daar goede voorbeelden van.

Voor de doorsnee sport(liefhebber) betekent het dat we minder afhankelijk zijn/worden van andere partijen, een mooi bruggetje naar Ben van den Burg met de #Benstedentocht. Toen de Rayonhoofden besloten dat er geen Elfstedentocht zou komen liet Ben zien dat we anno 2012 niet langer afhankelijk zijn van oude mannen in pakken gebogen over een kaart. Uitgerust met een camera volgde duizenden mensen zijn bizarre tocht online en via social media. Belangrijkste succesfactor was dat de fit tussen oud-topschaatser en innovatieman klopte.

Als topsporter in zijn jongere jaren hield Ben alle gegevens over zijn trainingen en fysieke toestand bij in een logboek. Iets wat vandaag de dag via apps, chips en sensoren automatisch gebeurd. Voor de Quantified Self zijn het dus zonnige tijden, maar terecht werd de vraag gesteld of de doorsnee sporter hier ook aanhaakt: wil hij technologie ter hand nemen en constant alle statistieken analyseren? Het blijft kwestie van acceptatie, maar de opkomst van connected in alle vormen en maten zal in de toekomst gewoon goed zijn.

Overigens bleef de rol van serious gaming hier nog enigszins onder belicht, wat als we het concept van de Running Men en Zombies, Run! Eens combineren?

In de paneldiscussie met Ben van den Burg, Jan Paul de Wildt (Hoofd-Sport bij Sanoma) en John den Braber (journalist en tekstschrijver) werd alles in perspectief gezet. Doordat we steeds meer te weten komen en sporters in staat zijn een eigen merk te creëren is storytelling volgens Jan Paul enorm belangrijk geworden. Een consistent verhaal creëert een hechte(re) band met de liefhebber. Toch vechten sportmedia, ondanks dat er door de dag heen meer sport wordt geconsumeerd, met een werkend verdienmodel. Jan Paul benadrukt de rol van journalistiek. Meegaan in de vluchtige nieuwsvoorziening biedt kansen om de kosten te drukken, maar zonder het toevoegen van journalistiek bewandel je een doodlopende straat.

Tot slot toch nog even terug naar de branding, want tussen alle merken en storytelling zijn de sportprestaties onderbelicht gebleven. Zijn merken (Christiano) belangrijker dan sportprestaties (Messi)? Misschien voor 'de buitenwereld', maar de echte sporter doet het voor de pers maar voor de prijzen. Toch Ben?