Terwijl adidas en Nike zich focussen op chips en sensoren in schoenen om de sporter te verwennen met uitgebreide data en analyses heeft een nieuwe speler zich deze week gemeld in de strijd. Under Armour, onder andere shirtsponsor van Tottenham Hotspur, heeft bekend gemaakt dat de spelers trainen met het E39 shirt. Overgekomen vanuit American Football bevat het E39-shirt een chip (of zoals zij het noemen een 'Bug') die elke seconde een signaal uitzend met de hartslag, lichaamstemperatuur en snelheid. In eerste instantie werd de technologie ingezet door het Amerikaanse leger bij de reddingsoperatie van de mijnwerkers uit Chili maar nu heeft het ook zijn weg gevonden naar de sport. Met het vooruitzicht dat toeschouwers de beschikking krijgen over de data die wordt geanalyseerd zou een revolutie voor de deur kunnen staan.
De technologie is ontwikkeld in samenwerking met een bedrijf genaamd Zephyr, een data software bedrijf dat ook het Amerikaanse leger ondersteunde bij de succesvolle reddingsoperatie van de mijnwerkers uit Chili in 2010.
Volgens de vice president van Under Armour, Kevin Halley, zijn ze altijd opzoek geweest naar manieren om atleten te helpen verbeteren. Het analyseren van het lichaam tijdens de sport is daar een essentieel onderdeel van. De chip functioneert als een onboard computer die op het shirt wordt geklikt en automatisch biometrische data verzameld. De spelers hoeven hierdoor niet langer op een band of in een molen te bewegen, ze kunnen tijdens de actie worden geanalyseerd. De chip stelt coaches gemakkelijk in staat om de lichamelijke prestaties van spelers gedurende de training te analyseren op hun iPad of iPhone en Under Armour is ervan overtuigd dat meer Premier League clubs geïnteresseerd zullen zijn in de technologie.
De informatie is volgens Mark Dowley, excecutive vice president bij Under Urmour, niet alleen interessant voor coaches, maar ook voor media en toeschouwers.
Met de technologie kunnen we precies laten zien wat er met het lichaam gebeurt op het moment dat een spelers een penalty gaat nemen onder het toeziend oog van 60.000 toeschouwers. Het tonen van bijvoorbeeld de hartslag kan voor extra spanning en drama zorgen. Daarnaast kan je natuurlijk zien welke spelers het fitste zijn.
Toch is het helaas (en natuurlijk) nog lang niet zover, hiervoor moeten alle clubs er gebruik van gaan maken en een overeenkomst sluiten met de FIFA. De technologie is er in ieder geval klaar voor zo zegt de Product en Marketing Manager Mikko Malmivaara.
Het meten van de hartslag, snelheid en lichaamstemperatuur is klaar om geïmplementeerd te worden in sportkleding.
Bron: WTIN Intelligence