Gouden hashtag

#SaldoSparen siert momenteel het achterwerk van de (overgebleven) Rabobank renners in de Tour de France. Het bracht ze na de etappewinst van Luis Leon Sanchez op 15 juli jl. zelfs richting een trending topic op twitter. Deze uiting heeft mij aan het denken gezet over het beoogde doel. Jarenlange statistieken tonen namelijk aan dat de Tour de France een ‘mannending’ is. Zal de Rabobank er dan automatisch vanuit gaan dat het ook deze mannen zijn die het huishoudgeld verdelen? Denken ze dat dit de wereld #AnnoNu is, zoals ze bij ABN AMRO zouden zeggen?

Natuurlijk wordt de actie #SaldoSparen ondersteund door onder meer een TV reclame. Maar in mijn achterhoofd blijft toch het beeld steken van de achterwerken van de wielrenners. Waarom deze tekst? Hoeveel (extra) Saldo Spaarders gaat de bank hieraan overhouden? Moet deze ruimte volgend jaar niet ingevuld worden door een extra sponsor met budget?

De andere online campagne van de Rabobank deze zomer is #ZininGoud. Naar mijn mening gaat deze Olympische campagne zijn vruchten meer dan afwerpen. Deze actie gaat sport en mobiel betalen ultiem samenbrengen. In het Holland Heineken House in Londen zullen 100.000 bezoekers via de Zin in Goud-app of met de NFC sticker mobiel betalen. Uit ervaring kan ik zeggen dat hier de doelgroep rondloopt. Let op mijn woorden: hier gaat de bank haar Gouden doelgroep wel vinden.

Het mogen duidelijk zijn dat de Rabobank online aan de weg aan het timmeren is. En daarbij hoort natuurlijk ook een kritische noot. Ik moet ze eerlijk meegeven dat de #SaldoSparen actie mij wel bereikt heeft. En niet omdat ik als meisje van 25 alleen maar naar de kontjes van de renners zit te staren, maar omdat ik al jaren een Tour liefhebber ben. En het toeval wil dat ik ook nog eens mijn eigen geld beheer.

Wat mij betreft mogen de renners nog een weekje op de pedalen staan: lekker shaken met die hashtag. En dan op naar Londen: we hebben #ZininGoud!