Eerder vandaag verscheen de OAS-index België, toegepast op de Jupiler Pro League en Belgische wielerploegen. Hieruit bleek dat sponsoren in België nog teveel kansen laten liggen als het aankomt op het online activeren van hun sponsoring. PauwRPlay paste, in samenwerking met de Lessius hogeschool Antwerpen, de OAS-index toe op ‘extreme-’ en ‘traditionele’ sporten, en bracht de verschillen in kaart.
Extreme en gemotoriseerde sporten verschillen veel van traditionele sporten zoals hardlopen en wielrennen. Zo is de doelgroep van extreme en gemotoriseerde sport vaak gericht op adrenaline, snelheid en gevaar. Ook is de doelgroep over het algemeen jonger. Traditionele sporten, zoals hardlopen of wielrennen worden over het algemeen beoefend en gevolgd door jong en oud. Extreme sporten maken deel uit van een beperkte (maar sterk opkomende) sporttak, terwijl traditionele sporten meestal een groter draagvlak bieden voor sponsors.
Red Bull is een goed voorbeeld op het gebied van online activatie
Bij het vergelijken van de scores zijn het vooral de sponsoren van de traditionele sporten die de online activatie het beste voor elkaar hebben. Toch moet er benadrukt worden dat het voornamelijk de naamsponsors van de wielerploegen zijn die hoog scoren. Bij de categorie van gemotoriseerde en extreme sporten was het opvallend dat enkel Red Bull een (zeer) hoge behaalde op de OAS-index.
Met een score van 88 blijkt Red Bull een voorbeeld op het gebied van online activatie. Wanneer we nader bekijken hoe sportsponsoring wordt georganiseerd bij beide categorieën van sponsors, blijkt dat er drie sponsoren zijn waar sponsoring ook het grootste deel van de taakbeschrijving uitmaakt (Red Bull, Belisol en Accent). Dit impliceert dat bedrijven stilaan sportsponsoring meer benaderen als een volwassen communicatie-instrument.
De activatie van sportsponsoring is echte een tijdsintensief onderdeel, dat zorgvuldig dient uitgevoerd te worden. Toch is dit nog steeds niet het geval bij het merendeel van de geanalyseerde sponsoren. Activatie van sportsponsoring op sociale media gebeurt voornamelijk op Twitter en Facebook: “Sociale media zijn erg sterk en zorgen voor zeer persoonlijk contact. Facebook is minstens even belangrijk als onze website” aldus Jacob Vanluchene, Sport & Athletes Manager van Red Bull).