De balans van de eerste week Socialympics was afgelopen week zo wisselvallig als het weer in Nederland; regen en zonneschijn wisselden elkaar in rap tempo af. Van racistische tweets tot het komische optreden van de hockeyers uit Nieuw-Zeeland: week 1 van de Socialympics.
Voor de Spelen goed en wel waren begonnen, was het eerste schandaal een feit. De Griekse atlete Voula Papachristou werd na een racistische uiting via Twitter uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen. Ze verklaarde later enorm verbitterd te zijn over uitsluiting. Ook een Zwitserse voetballer werd uitgesloten van verdere deelname na een racistische uiting op Twitter. Het opvallende is dat er in aanloop naar de Spelen veel gezegd en geschreven werd over wat er wel en niet mag volgens de richtlijnen op het gebied van commerciële uitingen. De eerste schandalen gingen langs de Nederlandse sporters, waren individueel en toe te kennen aan de atleten zelf.
Toch kwamen atleten wel degelijk in opstand tegen de richtlijnen en wel via Twitter. Met de hashtag #WeDemandChange riepen Amerikaanse atleten op om regel nummer 40 (waarin staat dat sponsors anders dan de olympische niet bedankt mogen worden via social media) te schrappen. Ondanks het feit dat het enige tijd trending topic was, is de regel in stand gebleven.
Wat niet in stand bleef, was de GPS-verbinding bij de commentatoren van de wegwedstrijd. Deze haperde geregeld waardoor de commentatoren geen idee hadden waar de wielrenners zich bevonden. Het IOC riep daarom bezoekers op enkel berichten te versturen die echt noodzakelijk waren. Het leidde tot een golf van verontwaardiging. Toch is de eerste week Socialympics het IOC goed bevallen.
Wie het gebruik van social media niet goed is bevallen, is Australische zwemster Amily Seebohm. Zij wijdt haar verlies aan de valse hoop die ze via social media kreeg. Ondanks een goede start (en een kwalificatie op de 100 meter rugslag) eindigde ze nipt tweede. Naar eigen zeggen een tegenvaller die ze vooral wijdt aan haar obsessie voor Twitter en Facebook. Volgens de zwemster werden de torenhoge verwachtingen (na de vele complimenten) haar teveel en raakte ze verstrikt in haar eigen hype.
Een positieve hype waren de Youtube-hits van de hockeyers uit Nieuw-Zeeland en de zwemsters uit de Verenigde Staten. De eerstgenoemden versterkten op geheel eigen wijze de beveiliging van het olympisch park en de laatstgenoemden brachten een eigen versie van het nummer 'Call me maybe'.
Tot slot was het bijzonder om te zien dat fans die zich via social media tegen de sporters misdroegen, door 'de massa' werden gestraft. Na een teleurstellende prestatie kreeg de populaire Britse synchroonzwemmer Tom Daley het via Twitter te verduren van een fan die hem verweet zijn overleden vader te hebben teleurgesteld. Tom Daley besloot het bericht te RT'en en zijn ongeloof er aan toe te voegen. Het bericht werd opgepikt door de media en ontving binnen een uur meer dan 20.000 RT's. Er werd massaal opgeroepen de fan te verbannen van Twitter.
Na regen komt dus wel degelijk zonneschijn. Op naar week 2 van de Socialympics, de weersverwachting blijft wisselvallig.