De socialympics en zelfs de technolympics wordt London 2012 genoemd. Onder al dat sociale verkeer onder al die techniek ligt een netwerk en dat wordt geleverd door BT. Nederlander Roel Louwhoff is CEO van het onderdeel BT Operate en al jaren bezig met de voorbereiding van London 2012. Hij deelde een paar indrukwekkende cijfers met ons over sitebezoek en de apps die BT host. En over een interessante samenwerking met Twitter en de spelen van 2016 in Rio de Janeiro.
Eerst maar eens de site www.london2012.com: deze site is op dit moment de grootste sport site van de wereld en haalt 25 miljoen bezoeken op een dag. Sinds de openingsceremonie zijn er bijna 40 miljoen unieke bezoekers geweest. De resultaten app is hun grootste app (er zijn er meer, bijvoorbeeld een voor als je in Londen de spelen bezoekt. Van de resultaten app zijn er inmiddels 9 miljoen gedownload. Dat is een gigantisch aantal. Ik verwacht dat dit aan het eind van deze spelen de meest gedownloade sport app ooit is. De verhouding app/site valt overigens nog nadrukkelijk uit in het voordeel van de website. De grote complexiteit van de spelen (veel sporten, locaties, regels, veranderingen) zal hier mede debet aan zijn.
Niet geheel verrassend komen de meeste bezoekers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dit is wel logisch aangezien de site alleen in het Frans en Engels beschikbaar is (waarom niet in het Chinees?). De best bezochte pagina's in deze eerste week zonder atletiek zijn allemaal zwempagina's, met Olympische geweldenaar Phelps als meest bezochte atleet.
Twitter was bij de Olympische Spelen van 2008 minuscuul vergeleken met nu: in de vier uren sinds de openingsceremonie van Londen is meer getwitterd dan tijdens de hele spelen van Beijing. Louwhoff strooit kwistig met Twitter feitjes, want BT en Twitter werken nauw samen op het gebied van data analyse. Een hart onder de riem voor de Britten is dat er meer getwitterd wordt over TeamGB dan over TeamUSA. Aangezien de USA nog altijd vijf keer meer inwoners hebben dan de Britten, is dit duidelijk een geval van thuisvoordeel. De samenwerking tussen BT en Twitter moet leiden tot meer inzichten over datagebruik en wellicht ook tot nieuwe businessmodels. Maar hoe dat zal gaan, daarover heeft zelfs Louwhoff nog geen idee.
Eerst maar eens de Olympische Spelen tot een goed einde brengen. Al twijfelde hij aan dat goede einde geen seconde. Alles is redundant (dubbel uitgevoerd). Toen een systeem uitviel heeft niemand buiten het LOCOG en BT daar iets van gemerkt. De kennis die nu in Londen wordt opgedaan, wordt direct gedeeld met Rio 2016. Een team Brazilianen loopt stage bij BT en LOCOG. Ook is BT al een aantal maal in Rio de Janeiro geweest om kennis over te dragen. Wellicht dat er zelfs een partnership in zit voor 2016. Maar dan liever een kleinere rol dan nu op de thuismarkt. Want al doet BT veel en graag zaken in opkomende markten zoals Brazilië, kennis overdragen past goed in de Olympische waarden.