Een zinloze discussie had ik het gisteren op de radio genoemd. Appels en peren kan je niet met elkaar vergelijken. Geen enkele fruitsoort trouwens. Sporten zijn anders en een prestatie in 2012 is anders dan eentje in de amateurtijd zoals bijvoorbeeld 1960. Hoeveel mensen deden er toen aan sport? En nu? Maar de grootste of niet de grootste zijn, is nu eenmaal een vraag die de mensen leuk vinden en waarover ze iets willen zeggen. Ik blijkbaar ook. Fail.
Zo vond bijvoorbeeld Herbert Blankenstijn het leuk om zwemmen met atletiek te vergelijken en samengevat kan ik zeggen dat de zwemmers er niet als winnaars uitkomen. Maar dan denk ik, in atletiek heb je toch ook wandelen, lopen, lopen met sprong, lopen door een waterbak, ver lopen, heel ver lopen, gooien met kogel, gooien met schijf, gooien met speer, gooien met hamer, gooien met bijtel, hoogspringen, hoogspringen met stok, verspringen, verspringen met hupje en dan sla ik nog de helft over. En bovendien is de 100 meter toch ook het enige nummer waar het écht om draait. Ken jij de Olympisch kampioen hinkstapspringen van 2000? Ik niet. Eigenlijk was Carl Lewis maar een bijzonder matig atleet. Als je er geen 400m of hoogspringen bij kan nemen, waar spreken we dan toch over?
Stel je voor: boksen met één hand, met een ooglapje of met een rugzakje. Maar dan, hoeveel boksers zijn er eigenlijk? Volgens mij is zwemmen samen met atletiek en voetbal een van de meest gemondialiseerde sporten. Een bokser die Olympisch kampioen wordt verslaat vier of vijf tegenstanders. Niet slecht. Michael Phelps moet per race 8 tegenstanders voor blijven. Beter. Dus voor die vijftien keer goud moesten zo’n 120 zwemmers verslagen worden. Eat that!
Maar vergeet bovenstaand gelul maar. Waarschijnlijk het allerslechtste stukje dat ik ooit geschreven heb. Slaat helemaal nergens op. Al moest ik hard lachen met Herbert. Ik denk vooral omdat ik dit soort uitlatingen kan realtiveren. Leuk is het wel om sporten wat te ‘vergelijken’ en anderen uit te dagen. En ieder zal wel voor z’n eigen sport blijven uitkomen.
En in het verlengde hiervan moet je de officiële medailletabel maar eens bekijken (als hij nog niet veranderd is tenminste). China heeft het meeste goud en staat dus logischerwijze bovenaan. De USA heeft echter het meeste medailles. Op alle Amerikaanse websites staat de USA dus bovenaan, zelfs op de China Daily (de Amerikaanse versie dan wel). Maar op de een of andere manier kan ik deze arrogantie wel smaken...