Miljoenen mensen wereldwijd bekijken op dit moment de verschillende sportonderdelen van de Olympische zomerspelen online via hun PC, laptop, tablet of smartphone. Recent onderzoek van Riverbed Technology, gehouden onder ruim 3500 mensen in de UK, Frankrijk, Duitsland en Nederland, toont aan dat bijna de helft van de ondervraagden verschillende sportonderdelen van de Olympische Spelen via het internet zal bekijken. Ruim 1 op de 5 geeft aan meer Olympische onderdelen online te zullen volgen dan eerdere jaren. Dit is een duidelijke stijging ten opzichte van de vorige Olympische Spelen.
Wereldwijd bieden bijna alle grote omroepen wel een platform voor internettelevisie aan. De NOS, Nederlands’ grootste publieke televisieomroepzender, brengt internet naar TV en biedt live streams, statistieken en on demand video’s van alle sporten. Op deze manier kunnen kijkers de sportonderdelen via de website, digitale interactieve services en mobiele devices volgen. Kijkers verwachten beeld en video van consistente en hoge kwaliteit wanneer zij online streaming video’s bekijken. Het aantal online kijkers dat live (sport)evenementen, nieuws en actualiteit volgt is groter dan ooit. Daarom is het noodzakelijk dat omroepen de mogelijkheid hebben om kijkers de beste en meest standvastige service en beschikbaarheid te bieden, ondanks de enorme hoeveelheid web traffic die de Olympische Spelen zal genereren.
In Nederland zijn in samenwerking met MultiScope ruim 1000 mensen ondervraagd over hun online kijkgedrag. De meerderheid (56 procent) van de online Olympische kijkers gaf aan geen vertragingen van meer dan twee minuten te accepteren wanneer gebruik wordt gemaakt van online streaming-diensten. Als het langer duurt wordt er overgeschakeld naar een andere website. Zonder goede planning en beheer van online traffic is de kans groot dat downtime of andere hick-ups de totale online kijkervaring negatief beïnvloeden. De kijker zal daarnaast direct een oordeel vellen over de website en de aanbieder van de online streaming-dienst. Dit kan grote gevolgen hebben, zoals potentieel verlies van ‘betaal per service’ en reclame-inkomsten plus beschadiging van merknaam of reputatie. Dit doet de vraag oproepen: welke stappen moeten omroepen nemen om zichzelf optimaal voor te bereiden en zich te weren tegen hick-ups, zodat de beste online streaming kan worden geboden aan de kijker.
Omroepen zouden moeten investeren in een gedegen infrastructuur die hun online streaming-diensten ondersteunen door het aantal beschikbare webservers te verhogen. Op deze manier kunnen ze het stijgende aantal online kijkers de beste performance bieden en tegemoet komen aan het stijgende aantal online kijkers. Ondanks het feit dat web traffic zelden constant is, zijn er uiteraard pieken en dalen te meten. Dit maakt het aan de ene kant moeilijk om te plannen voor eventuele groei in de toekomst, daarom is het raadzaam om een oplossing te kiezen die meegroeit, flexibel, kosteneffectief is en aansluit bij de vraag naar schaalbare capaciteit en zich kan bewegen tussen verschillende platformen indien gewenst.
Tijdens de Olympische zomerspelen en andere sportevenementen, zoals het afgelopen EK 2012, zien we een duidelijke transformatie van online kijkgedrag. Europeanen veranderen hun kijkgewoonten. Wereldwijde sportevenementen zoals de Olympische Spelen zorgen vaak voor pieken in internetverkeer wanneer mensen hun pc’s, laptops of mobiele apparaten gebruiken. Omroepen zouden dan extra maatregelen moeten nemen om de online drukte aan te kunnen en te allen tijde voorbereid moeten zijn om in te spelen op de wensen van de kijker. Zo zijn ze in de gelegenheid om de beste kwaliteit en kijkervaring te bieden en om kijkers aan zich te binden. Als ze dat niet doen zullen online kijkers simpelweg switchen naar een andere digitale zender en de uitzending ergens anders bekijken.