Een miljard plus voor eredivisievoetbal is dat veel?

Vandaag werd bekend dat Rupert Murdoch’s Fox 51% van de aandelen EMM (Eredivisie Media en Marketing) heeft genomen. En dat voor ruim een miljard euro welke 12 jaar lang in de exploitatie mag worden opgenomen. Voor 80 miljoen per jaar betaald Fox een marktconform bedrag. Dat zelfde zal ook gebeuren met de rechten op samenvattingen welke nu voor 18 miljoen euro per jaar met de NOS gedeald zijn. Na dit seizoen zullen de samenvattingen vrijwel zeker niet meer bij de NOS te zien zijn. Tenzij de NOS meer dan de 25 miljoen euro die het op dit moment waard is gaat bieden. Immers die waarde zit bij commerciële zenders vooral in de enorme marketing exposure en in een lucratieve innige samenwerking met de rechten houder. Het eerste niet noodzakelijk voor een publieke omroep en dat laatste is niet mogelijk tussen de EMM en de NOS.

OK 25 miljoen euro dus en dat voor minimaal 5 jaar. Betekend voor de EMM en de clubs een recordbedrag en enige zekerheid omtrent de inkomsten vanaf 2012-2013, totaal zo'n 105 miljoen euro per jaar. Om dat bedrag toch even te relativeren, deze totaal ruim 1.2 miljard euro in 12 jaar wordt in Engeland in één jaar voor de Premier League betaald. Is de Eredivisie maar 10% waard hoor ik u zeggen ja, lokaal wel maar internationaal zullen Ajax, PSV en in mindere Feyenoord en Twente hun rechten nog verder moeten kunnen uitbaten. Voetbal zal wel duurder worden maar live voetbal in Nederland behoort tot de goedkoopste in de Europa. EMM zou dan wel de verkaveling van de content moeten reorganiseren. Eén prijs overal content bijvoorbeeld.

Het zal voor NOS directeur Jan de Jong dus heel moeilijk worden om de samenvattingen te behouden immers in de nieuwe situatie zal men nog nadrukkelijker de grid willen controleren en de content nog nadrukkelijker willen adresseren over de verschillende media, netwerken, monitoren en kijkmomenten. Efficient publiceren en communiceren vanuit de grid gedachte dat is waar men echt geld aan kan verdienen. Geintegreerd content- en distributiemanagement kan alleen maar met gelijkdenkenden en in dat geval ligt een samenwerking met SBS Nederland op het gebied van de samenvattingen weer wat meer voor de hand. Immers SBS6 heeft een groot probleem met marktaandelen en de positionering van de zenders. Voetbal helpt.

De suggestie dat Eredivisie Live zou kunnen opgaan in een sportzender is er één uit de vorige eeuw. Er is markt voor een grote internationale voetbalzender en het mag daarom verrassend heten dat Liberty Global’s Chello Media geen poging heeft ondernomen om een belang te krijgen in EMM. De verwachting is dat Sport1 het kind van de rekening gaat worden. Sport is key voor betaalzenders en voor traditionele televisie kanalen en na dit Olympisch Toernooi komen er veel sportrechten vrij waar op geboden kan worden. Ook door Fox en SBS Nederland dus waar sinds enige tijd oud EMM directeur Chris Woerts rondloopt. Het spel is op de wagen en de financieel verantwoordelijken van de clubs uit de Eredivisie hebben rode koontjes op de wangen door deze toch onverwachte voorspoed in tijden van crisis. Als dat maar nooit meer vertaald gaat worden naar het bijna fatale opportunisme van bestuurders en directie in de voorgaande 10 jaar.

 

Alles over Murdoch, Fox, Eredivisie Live en de toekomst het internationale medialandschap

Nederlandse sportliefhebbers zijn klaar voor Murdoch

Een miljard euro voor eredivisievoetbal is dat veel? - Albert Treur

Reacties in de media op de megadeal tussen Fox en Eredivisie Live

Waarom Fox er zo snel bij was in Nederland

Murdoch naar Nederland voor de Eredivisie, maar laat hij zijn kaarten zien? - Willem van Oort