Nederlandse sportliefhebbers zijn klaar voor Murdoch

Woensdag 8 augustus 2012 zal niet alleen de boeken ingaan als the day-after Olympisch goud voor Epke Zonderland, maar ook als de dag van de grootste tv-deal in historie van het Nederlands voetbal. Op Olympisch ondergrond werd afgelopen week voor meer dan een miljard euro de uitzendrechten van Eredivisie Live voor de komende 12 jaar aan de Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch verkocht (feitelijk werd een aandeel van 51% verkocht aan Fox). Daarmee doet Nederland in een klap weer mee met het internationale voetbal en is de Eredivisie af van een grote verliespost op de balans.

Weinigen kunnen echt voorspellen wat de komst van de mediamagnaat zal gaan betekenen. Maar op hoofdlijnen zijn er twee waarschijnlijke gevolgen voor de Nederlandse sportliefhebber: het zondagsritueel '7-uur-bord-op-schoot' gaat verdwijnen en in de toekomst zou het wel eens een complete sportzender kunnen worden.

Beide betekenen één ding
De Eredivisie gaat nog steviger achter de decoder en zeer waarschijnlijk gaan de prijzen voor voetbal kijken omhoog. Die decoder zal niet via de sateliet lopen (zoals in de markten waar Murdoch jaren lang ervaring op deed), maar eerder via de bestaande digitale TV en vooral via internet en mobiel. Daarnaast zullen er meer rechten opgeraapt gaan worden. Een proces dat in Europa recent een boost kreeg, toen Al Jazeera Sports flink rechten begon te kopen. De voetbalrechten en andere sportrechten gaan samen een nieuwe “sportzender” vormen. Al hoewel van het concept zender in deze tijd van versnippering van content, nauwelijks sprake kan zijn.

Het afgelopen jaar (en het komende jaar) zijn we steeds meer gewend geraakt aan de continue nieuwsvoorziening. Het is een blijvende ontwikkeling dat we met de smartphone, via apps en via social media de hele dag door op de hoogte gehouden worden van de uitslagen, tussenstanden, doelpunten, kaarten en andere ontwikkelingen. Steeds meer sportliefhebbers realiseren zich dat tegen de tijd dat de Chinees goed en wel op het bord ligt eigenlijk alles al bekend is. Het is een ontwikkeling die hard is gegaan, live wordt steeds belangrijker en dat zien ze ook bij de NOS. Begin dit jaar twijfelden ze nog over keuze tussen samenvattingen van de Eredivisie of live wedstrijden van de Champions League. De keuze lijkt nu voor hen gemaakt.

Het geld is goed voor de voetbalsport, al krijgen de grote clubs naar verwachting het meeste geld. Dus of het voor de breedte goed is, moeten we nog afwachten. Het is goed voor de andere sporten, want er is behoefte aan meer sport om het sportaanbod compleet te maken, om de “zender” te vullen.

Toch past ook nuancering, zegt Gijsbregt Brouwer vanuit Londen: 

Fox is geen bedrijf van onbesproken gedrag, om het voorzichtig uit te drukken. Ook heeft Murdoch grote moeite met de huidige disruptie in het medialandschap. De aankoop van MySpace van enkele jaren geleden is daarvan nog wel het meest opvallende voorbeeld. Ook heeft Fox met sport in de grootste thuismarkt de Verenigde Staten, geen goed antwoord op marktleider ESPN. Aan de andere kant, Nederland kan met Duitsland een markt zijn waar nieuwe (business) modellen de basis kunnen worden voor langdurige inkomsten voor de sport. Want Sky/Fox/Murdoch heeft wel bewezen dat ze beschikken over zeer goede sales en marketing. Daar zal de Eredivisie van kunnen profiteren. Maar laten we eerst maar eens kijken hoe dit balletje verder gaat rollen. Van de eerdere miljardendeals in de Nederlandse sport, Sport7 en Talpa, weten we namelijk dat de soep niet zo heet gegeten wordt als die wordt opgediend, als die al gegeten wordt.

 

Alles over Murdoch, Fox, Eredivisie Live en de toekomst het internationale medialandschap

Nederlandse sportliefhebbers zijn klaar voor Murdoch

Een miljard euro voor eredivisievoetbal is dat veel? - Albert Treur

Reacties in de media op de megadeal tussen Fox en Eredivisie Live

Waarom Fox er zo snel bij was in Nederland

Murdoch naar Nederland voor de Eredivisie, maar laat hij zijn kaarten zien? - Willem van Oort