Olympische broadcasters NOS, BBC en NBC uitgelicht

Voor de officiële broadcasters zijn de Olympisch Spelen van 2012 in Londen tijden om niet snel meer te vergeten. De cijfers zijn niet te vergelijken met 2008, oude records werden binnen een dag verpulverd. Elke broadcaster heeft deze Spelen zijn eigen verhaal.

NOS
Als officiële broadcaster waren het de afgelopen weken spannende tijden voor de NOS. In totaal ontving de site meer dan 56 miljoen bezoekers waarvan 5 miljoen uniek. Dinsdag 7 augustus, de dag waarop Epke Zonderland goud won, was het absolute hoogtepunt. In totaal ontving de NOS die dag 1.2 miljoen unieke bezoekers op de site. Het piekmoment lag aan het einde van de middag toen 235.000 mensen wilden inhaken op de livestream. Het zorgde ervoor dat de site trager werd en soms even onbereikbaar was. De latere video leverde ook een nieuwe record op: 1 miljoen keer werd deze gestart en het oude record van 390.000 (bij de val van Johnny Hoogerland in de Tour de France van vorig jaar) werd ruim overtroffen.

Toch was het op social media gebied niet Epke Zonderland maar Ranomi Kromowidjojo die er met het goud vandoor ging, 31.736 berichten maakten van haar de meest besproken sporter. Mart Smeets wint het met NOS Londen Light Night (40.438 berichten) gemakkelijk van RTL's  de Spelen van 4 (1.361) met Rick Niemand. Helaas is het overwegend negatief, zie voor meer details de infographic aan het einde.

BBC
Niet geheel onverwacht ontving de BBC tijdens de Olympische Spelen een record aantal bezoekers, in totaal maar liefst 51.9 miljoen. Op een van de drukste dagen ontvingen ze online meer bezoekers dan in zijn totaliteit tijdens het gehele WK in 2010. Opvallend is dat er veel geschakeld werd tussen de verschillende livestreams. De BBC had er 24 beschikbaar en het wisselen is goed te zien in de onderstaande grafiek.

In totaal kreeg de BBC 106 miljoen verzoeken voor de Olympische video's verspreid over alle online platformen waarbij de livestream van de tennisfinales voor de mannen en vrouwen (met Serena Williams en Andy Murray) de meeste verzoeken (820.000) opleverde. Meer dan 2.8 petabytes werden er verstuurd met als toppunt (700 Gb/s) bij het goud voor Bradley Wiggans.

Hoewel de TV onverminderd populair blijft om de Spelen te volgen zijn de PC, mobiel, tablet en Connected TV in opkomst. Dat het gebruik van de devices sterk afhankelijk is van het tijdstip van de dag laat de onderstaande grafiek goed zien. Zo is er een sterke toename te zien in het gebruik van de tablet naarmate de dag vordert. Ook in weekend is de tablet enorm populair, maar de aantal zijn klein vergeleken met de mobiel. Qua content zijn video's veruit het meest populair. Om er voor te zorgen dat de Olympische spirit niet direct verloren gaat zijn alle video's tot 13 januari beschikbaar.

NBC
De NBC had een ongelukkige start en dat is zacht uitgedrukt. Vooraf waren de verwachtingen hooggespannen, de advertentie-inkomsten ontstegen voor het eerste de miljard dollar. Toch ging het al bij de openingsceremonie flink mis. Het commentaar was volgens vele Amerikanen van dramatisch niveau en #NBCFail werd al snel trending topic op Twitter. Daar waar de BBC dicht bij het vuur zat moest de NBC het signaal eerst over zee krijgen en dat duurde (tot ergernis van vele Amerikaanse sportliefhebbers) regelmatig meer dan zes uur. Ook bij de afsluitingsceremonie maakte de NBC weinig vrienden door eerder stoppen. Wederom werd #NBCFail trending topic.

De NBC betaalde eerder $1.2 miljard voor de uitzendrechten, voor Beijing (2008) was dit $900 miljoen. Over de cijfers is nog weinig naar buiten gekomen, maar in de eerste twee dagen werden de livestreams al 34 miljoen keer bekeken en de video's 75 miljoen. Ook het aantal pageviews was enorm, ruim 740 miljoen.


Bronnen
AD
Marketingonline
BBC
Fangsbites